• Vestingartillerie

  • Zr.Ms Celebes in gevecht met een Kota Mara (1859)

  • Zr Ms Karel Doorman en Zr Ms Willem vd Zaan

  • Neptunusdiploma

  • Citadel van Antwerpen

  • Lanciers de la Garde Imperiale (Hollanders)

Kris204Inleiding

De kris is een traditionele Indonesische (Maleisisch of Filipijnse) dolk. Het wapen staat bekend om de mythen en legenden die het omringen maar ook om de wreeDetail20kris204dheid die van dit blanke wapen uitgaat. De dolk bestaat uit de greep (oekiran), tussenring (Krissrichardmendak), stootplaat (gandja) en het lemmet (wilah).

De houder van de kris is vaak opgebouwd uit de wranka, de schede (gandar) en de metalen overschede (pendok). Een visueel aantrekkelijk gedeelte van de kris is de greep, waaraan door de maker veel aandacht werd besteed en die een waar kunstwerk kan zijn.

Het lemmKrissBeneilerset van de kris wordt gemaakt door een smid en kent twee variaties, een rechte (rustende) en een gebogen versie, waarbij het lemmet wordt gezien als een slang (Naga, een mythologische zeeslang).

Nederlandse Studiegroep De Kris

Over krissen is echter veel meer te vertellen. Er  is veel studie naar gedaan en een groot aantal boeken over geschreven, zoals het standaarwerk "De Kris" door ingeDaijakse krijgslieden3nieur G.J.F.J. Tammes.  De Nederlandse Studiegroep De Kris, opgericht op 1 september 1996, is zeer actief in het delen van informatie middels een website, een Facebookpagina (toegankelijk voor leden) en het tijdschrift De Kris, dat jaarlijks in papieren vorm verschijnt.

Het bestuur van de Nederlandse Studiegroep bestaat uit Ben Medze (voorzitter), Richard Gout (secretaris) en Ben Eilers (penningmeester); deze drie mannen hebben zeer veel kennis, niet alleen van het wapen der kris maar ook van cultuur en historie van de plaats van herkomst.

Een aantal keer per jaar organiseert de Nederlandse Studiegroep De Kris een bijeenkomst, vaak in de Kumpulan op het landgoed Bronbeek, waarbij ook aandacht is voor diverse andere aspecten uit de Indische cultuur. Meer informatie over deze interessante vereniging vindt u hier.


 

[ Terug

f t