Raviv van Renssen - kopie


Van Renssen, geboren in 's Graveland, op 2 mei 1970, wilde al jong soldaat worden.  Hij maakte als jongen alleen of met vrienden lange survivaltochten en verzwaarde daarbij zijn rugzak met stenen om een en ander meer op een militaire tocht te doen gelijken.  Artikel van RenssenTijdens die tochten legden hij onder meer verbanden tussen de natuur en het cultureel erfgoed. Hij toonde daarnaast veel interesse in de Tweede Wereldoorlog en in zijn Joodse achtergrond.  Toen hij op missie werd gestuurd naar Srebrenica leerde hij de taal om met de Bosnische bevolking te kunnen praten.  

Hij sneuvelde op zaterdag 8 juli 1995, in de rang van soldaat eerste klasse, Begrafenis Renssentoen hij dodelijk werd getroffen door een granaat. Hij bemande onder meer de observatiepost Foxtrot in de Moslimenclave. Hij sneuvelde toen hij, tijdens de eerste grote Servische aanval, toen hij werkzaam was als boordschutter, werd geraakt door een gerichte granaatworp van een moslimstrijder. Van Renssen bereikte slechts de leeftijd van 25 jaar. Van Renssen zat achter de 0.50 van een pantservoertuig (YPR) dat onder vuur kwam te liggen van de lokale bevolking die van soldaat Dood van RenssenVan Renssen en zijn collega's eiste dat die aan hun kant de strijd zouden aanbinden tegen de Serviërs. Toen de Nederlandse militairen daar geen gehoor aan gaven opende zij het vuur op de Nederlanders.

Het lichaam van Van Renssen werd begraven op het  ereveld van de militaire begraafplaats in Loenen. Dat was een verzoek dat hij had gedaaTrofeen in zijn testament. De begrafenis werd bijgewoond door honderden mensen, waaronder  de locoburgemeester van Hilversum, E. Weijers en de burgemeester van 's Graveland, W. Kozijn.  Tijdens de plechtigheid betuigde minister Joris Voorhoeve, namens de regering, zijn medeleven met de nabestaanden. Namens de familie herdachten zijn zuster, Zoila, en zijn vader, Ben, Raviv met korte toespraken. Zijn zuster zei: "Ik zal je moed en doorzettingsvermogen de rest van mijn leven gebruiken in mijn leven." De voornaam van Van Renssen, Raviv, betekent “de eerste dauwdruppel die door de zon beschenen wordt” in het Hebreeuws. Zie voor meer informatie de Stichting Raviv van Renssen, mede opgericht (2010) door de vader van Raviv van Renssen, Benjamin (Ben) van Renssen.


Bronnen

  • Zie genoemde links
  • Zie afgebeelde artikelen
  • Ongedateerd krantenartikel. "VN soldaat met militaire eer begraven".  

 

 

[ Terug
f t