Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Marcel Zwart adjudant nam deel aan de missie in Cambodja onder Ton van Ede compagnies commandant


Voor foto's van de UNTAC missie zie hier. Voor een aantal foto's van de UNMEE missie zie hier. En hier.


Inleiding

Marcel Zwart (Amsterdam, 3 juli 1972) wilde als jonge jongen al bij het leger omdat zijn grootvader, adjudant J. UNTACZwart, tijdens de Tweede Wereldoorlog lid van het verzet, bij Defensie werkte.

Zwart was tijdens de veteranendag op 28 juni 2014 actief in de stand van  de Vereniging Cambodja Veteranen.

Loopbaan

Zwart volgde de speciale opleiding bij de Mariniers en werd direct daarna, in 1993, uitgezonden naar Cambodja; dat was in het kader van de United Nations Transitional Authority in Cambodia (UNTAC) missie. Zijn divisiecTon van Edeommandant was indertijd Ton van Ede, later Inspecteur Generaal van de Krijgsmacht.

Zwart verbleef in totaal vijf maanden in Cambodja. Aangezien hij Marinier gewondenverzorger was had hij de zorg voor de leden van de lokale bevolking die het ziekenhuisje van de Mariniers bezochten en daarnaast de taak de vele gewonden die vielen door ongelukken met mijnen te helpen.

Zwart nam in 2000 nog deel aan de United Nations Mission in Ethiopia and Eritrea (UNMEE), waarbij ook Ton van Ede (commandant NECBAT) en Frank Marcus hun aandeel hadden. Hij verliet de militaire dienst in 2005 en werkt tegenwoordig bij de afdeling "Speciale vracht" van de Koninklijke Luchtvaart Maatschappij. Hij zei echter dat hij de periode in Cambodja beslist niet had willen missen.


 

 [ Terug ]

f t

Login