Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Leermakers


Jacobus Martinus Leermakers, soldaat nummer 260522013, geboren te Amsterdam op 22 mei 1926 en gesneuveld te Singosari op 16 augustus 1947, was een zwager van Simon Toenbreker. Leermakers was ingedeeld bij 4 RI. Er is een laatste brief van zijn hand bewaard gebleven, die u hieronder kunt lezen:


Beste oom en tante, neef, (Soerabaja, 26 maart 1947)

Hier is dan van mij ook een lettertje. Zoals jullie misschien wel weet zit ik in Soerabaja en het bevalt mij hier uitstekend. Het is hier een prachtomgeving, alles is hier even mooi. We liggen een half uur van de stad af, dus dat is niet zo gek.  We redden ons best hierPostuum ereteken voor Orde en Vrede voor Leermakers de zwager van Toenbreker want we hebbben baboes en jongens, we hoeven dus niets te doen want dat doen zij allemaal.

We zijn wel nog twee dagen in Palembang geweest; daar was het ook wel aardig, maar het stonk er verschrikkelijk dus we waren blij toen we weer vertrokken. Het is een geweldig mooie bootreis geweest maar het duurde veel te lang. Het hing Graf van Leermakers de zwager van Toenbreker die sneuvelde in Indiemij aardig de keel uit, want je kon nergens naar toe en het was maar steeds van het voorschip naar het achterschip lopen, dus waren we blij toen we weer aan de wal waren.

Wat het eten betreft gaat het wel, alleen krijgen we niets anders bij het brood dan kaas en jam. Het warm eten is ook prima, alles met rijst, maar daar moet je nog aan wennen. Wat de warmte betreft zweet ik mij kapot. Hier is anders niet veel te beleven want we zitten 40 kilometer van het front. Over een maand gaan we ook weer verder maar zover is het nog niet. 

We hebben vanmorgen de dierentuin bezocht. Het was wel leuk maar veel verwoest door de Jappen. Ze hebben een hoop dieren losgelaten. Het is ondertussen vijf uur en we moeten eten. Want we gaan vanavond dansen; dat is alweer lang geleden dat ik gedanst hebt.

Tot ziens en houd maar moed, want wij doen het ook. Daaag! Jacob.


brief 1 - kopie

brief 2 - kopiebrief 3 - kopiebrief 4 - kopie

 

 

 

 

 


 [ Terug ]

 

 

f t

Login