Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Tongeren


Wachtmeester der Huzaren van Boreel Gijsbert Gerardus Franciscus van Tongeren (geboren te Valkenswaard op 9 februari 1928 en overleden te Masaran, Solo, op 2 juni 1949) ligt begraven op Nederlands Ereveld Candi te Semarang.


De ontplofte mijn

Op 2 juni 1949 beveiligde luitenant Kapteyn senior (diens broer was luitenant Kapteyn junior) met het zesde peloton en drie pioniers, soldaat J. Saisab, soldaat P.H. Tawaang en Graf van Van Tongeren2wachtmeester Van Tongeren, op drie gepantserde 3/4 tonners het vaste konvooi naar Sragen. De afstand naar die plaats was 30 kilometer. Om ongeveer 11.00 uur explodeerde een granaat, die door Saisab, Tawaang en Van Tongeren verwijderd diende te worden.

Kapteyn schreef in zijn verslag: "ongeveer halverwege de afstand van circa 150 meter voor de brug bij Masaran liet ik de colonne halt houden omdat er een drietonner op een mijn was gereden. Ik stuurde de mijnenruimers vast vooruit en probeerde zelf het konvooi weer op gang te krijgen. De pioniers vonden inderdaad mijnen bij de brug...".

Nasleep

De uiteengerukte  en weggeslagen lichaamsdelen lagen overal verspreid. Een helm en een halve schedel werden aan de overkant van de rivier aangetroffen. De stoffelijke overschotten werden de volgende dag met sobere militaire eer ter aarde besteld op het kerkhof Djebres te Solo.

Later werden de gesneuvelde militairen herbegraven op het Ereveld Candi te Semarang.


Bronvermelding


 

[ Terug

f t

Login