Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Volendam2


Geschreven door Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht luitenant-generaal B.H. Hoitink.

Terug in de tijd

Op een 'notice to move' van slechts enkele dagen is de heer Spittje op 5 november 1947 met het ms Volendam uit Rotterdam vertrokken naar Poeloweh, daarna door naar Tanjok Priok. PatrouillerenNa enige omzwervingen werd hij belast met het repareren van wapens. Op een avond was hij met een chauffeur op pad toen de Willy's Jeep werd beschoten.

De jeep belandde in een ravijn en beiden hebben, terwijl ze onder vuur lagen, de nacht doorgebracht in het oerwoud. De volgende dag is hij met een vrachtwagen mee teruggereden. Na enige tijd heeft hij zijn werk weer hervat, nog onder de blauwe plekken en met pijn in zijn rug.

De rugklachten werden steeds erger en uiteindelijk kwam hij in het ziekenhuis in Batavia terecht. De dokter constateerde een verschuiving van de derde ruggenwervel. Spittje raakte tijdens de behandeling in coma. Toen hij na acht dagen ontwaakte, waren de eerste woorden die hij hoorde: "hij leeft nog!" Na terugkomst in Nederland heeft hij vele jaren gewerkt aan de Universiteit van Groningen.

Het verhaal achter de veteraan

Spittje heeft het Ereteken voor Orde en Vrede, het Draaginsigne Gewonden, het DemobiliKaartlezen20voor20intocht20Kosovosatie-Insigne KL voor Nederlands-Indië en uiteraard de Veteranenspeld. Ook vandaag ontstaan vergelijkbare verhalen van militairen die zich ver weg van eigen land inzetten voor de vrede en veiligheid van zichzelf en anderen.

Juist nu is het goed om stil te staan bij wat de inzet van vandaag betekent voor de vrede voor ons op de langere termijn. Wat is de bijdrage geweest van u, ver weg van huis, voor de veiligheid die wij elke dag ervaren? Wat heeft de inzet van u betekend voor onze welvaart? Waar werd u ingezet? Waarom is dat ook voor de rest van ons van belang? En waarom heeft u dit werk voor ons gedaan?

Het belang van de missie

Stel je toch eens voor dat we dat allemaal niet zouden doen. Hoe lang leven wij of onze directe buurlanden dan nog in vRuben in Afghanistanrede? Wat zou dat betekenen voor ons nationaal inkomen? De artikelen die wij importeren zullen ongeveer met 30% stijgen. Jaarlijks zal het aantal vluchtelingen toenemen. Hoeveel daarvan komen naar Nederland?

Geen bijdrage aan internationale missies betekent ook geen stem op het wereldtoneel, geen speler meer, geen invloed, minder welvaart, minder vrede en minder veiligheid! Alle veteranen, jong en oud, u maakt het mogelijk dat vrede en veiligheid zo goed en lang mogelijk blijft geborgd.

U draagt hier direct aan bij, u zet zich hiervoor in, u stelt zich bloot aan de gevaren die hierbij horen, u moet dat verhaal, het waarom van uw missie, goed vertellen. Juist door uw verhalen overtuigt u ook anderen dat vrede en veiligheid en daarmee onze welvaart niet vanzelfsprekend is.


[ Terug ]

f t

Login