Afdrukken

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 
 

Hoofdgebouw van het Cavaleriemuseum

 


Het fotoalbum kunt u hier bekijken


 Inleiding

Wij bezochten het Cavaleriemuseum of ook wel de Historische Collectie Cavalerie genoemd in september 2013. Het museum, gehuisvest te Amersfoort, bestaat uit een unieke collectie historische voertuigen maar ook andere voorwerpen der cavalerie uit diverse strijdperken.  De verzameling geeft aldus een goed beeld van de ontwikkeling van de mechanisatie en pantsering van de Nederlandse cavalerie van vóór de Tweede Wereldoorlog tot op heden.

De collectie wordt door vrijwilligers onderhouden en gerestaureerd en de meeste voertuigen staan binnen opgesteld; acht tanks zijn echter buiten in de omgeving van het museumgebouw te vinden. De tanks buiten zijn vrij te benaderen en goed te bezichtigen; fotograferen binnen het museum is alleen toegestaan zonder flits. In 2012 waren er in totaal 112 vrijwilligers actief voor de Historische Collectie. Een interview met luitenant-kolonel b.d. E.J. Schoemaker, plaatsvervangend voorzitter van de Stichting Museum  Nederlandse Cavalerie staat hier.

Centurion MK5 2 voor de hoofdingang van het hoofdgebouwChaffeetank M24 op het buitenterreinShermantank

 

 

 

 

De collectie

In de statuten van de overkoepelende stichting,  de Stichting Museum Nederlandse Cavalerie, staat als een der belangrijkste doelstellingen:  het bijeenbrengen, conserveren, tentoonstellen en veiligstellen voor de ondergang van historisch en/of traditioneel waardevolle goederen behorende tot de belangensfeer van het Wapen der Nederlandse Cavalerie.

Daarin is het museum goed geslaagd. Er is aandacht voor de cavalerie in Duitsland in de periode van 1961 tot 2011, op de Waterloo-afdeling kunt u zien hoe de cavalerie in de roerige Napoleontische tijd zich staande hield en ook is er veel aandacht voor de cavalerie tijden de Politionele Acties in  Nederlands-Indië. Omdat het museum drijft op vrijwilligers heeft u bovendien, net als wij, de kans een leuk gesprek te voeren met diverse oud-militairen. Wij ontmoetten een oud-Korea-ganger, waarmee wij geruime tijd in een leuke conversatie verwikkeld waren.

impressie Naoleontische tijd Op een tampatje tijdens de Politionele acties - kopie

Voor meer afbeeldingen zie het album

Ondersteuning 

De Historische Collectie Cavalerie wordt financieel gesteund door de zogeheten Vrienden (in 2012 omstreeks 1.000 personen en instellingen), die door middel van een Nieuwsbrief op de hoogte worden gehouden van de activiteiten.

Het lidmaatschap is 15 Euro per jaar en u kunt ook lid worden om de waardevolle collectie in stand te helpen houden. De website met meer informatie is hier te vinden. Kijkt u ook eens rond op het terrein achter het museumgebouw, waar onder meer een maquette te vinden is voor generaal Hollertt, onder de Hollertt eik.


Zie ook


 

[ Terug