Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

nmm 007


Het fotoalbum vindt u hier


Inleiding

Het Nationaal Militair Museum ontstond toen het Legermuseum in Delft en het Militair Luchtvaartmuseum, gelegen in Soest, werden samengevoegd. Het Nationaal Militair Museum maakt, samen met het Marinemuseum in Den Helder, het Mariniersmuseum in Rotterdam en het Marechausseemuseum in Buren deel uit van de op 1 juli 2014 opgePistool Raymond Westerling2richte overkoepelende Koninklijke  (sinds 1 januari 2015) Stichting Defensie Musea.

De doelstelling van het Nationaal Militair Museum is volgens de officiële lezing "het belichten van de betekenis van de Nederlandse krijgsmacht in verleden, heden en toekomst, met extra aandacht voor de collecties van de landmacht en de luchtmacht", en met de uitdrukkelijke uitnodiging om kennis te maken met de mens achter de militair.  Officieus wordt wel gezegd dat het Museum teveel aandacht aan de zogeheten "vredesmissies" schenkt en te weinig aan de historie.

Ter plaatse kon wel geconstateerd worden dat het Nationaal Militair Museum de "school" aanhangt, waar Loe de Jong als stichter van gezien kan worden - die goed is in het in "goed" en "fout" indelen van de handelingen van bepaalde militairen - en volgens die filosofie was kapitein Raymond Westerling "fout" en vielen andere militairen onder de noemer "houwdegens".

Getoonde objecten en exposities

Het gebouw van het Nationaal Militair Museum werd ontworpen door architect Dick van Wageningen van Felix Claus Dick Van Wageningen ArchTextiele plaque MWO tweede klasse van der Heijdenitecten in samenwerking met H+N+S Landschapsarchitecten, Kossmann.dejong en Heijmans. Het museum beslaat een oppervlakte van 35.000 vierkante meter, waarop in de open ruimtes onder meer pantservoertuigen, helikopters, gevechtsvliegtuigen en tanks worden getoond.

In de zalen heeft men in vitrines bepaalde personen en tijdvakken uitgelichtVan Speijk. Anno november 2015 was de tijdelijke tentoonstelling "Tweehonderd jaar Koninklijk Onderscheiden" te zien, waar onder meer (kort) aandacht werd geschonken aan gedecoreerden als de luitenant-generaals Karel van der Heijden en Joannes Benedictus van Heutsz en de majoors Tivadar Spier en Gijs Tuinman

De bijschriften, zoals die bij Van der Heijden, waar denigrerend gesproken wordt over "vechtersbaas in hart en nieren, die zijn Militaire Willemsorde krijgt voor zijn acties op Bali", en bij kapitein Westerling, "oorlogsmisdadiger?" zijn helaas niet erg neutraal te noemen.  

Overigens worden, naast de eerder genoemde tanks, vliegtuigen en helikopters, zeer interessante voorwerpen getoond, zoals de laatste notities vnmm 159an majoor Willem Pieter Landzaat  en aantekeningen van luitenant-ter-zee Jan van Speijk. De zogenaamde "schatkamer" is werkelijk een vondst.

Hier bevindt zich een veelfout aan schilderijen, waaronder het portret van graaf Jean François Dumonceau (1790-1884), die een belangrijjke rol  speelde tijdens de Napoleontische Oorlogen, en schilderingen van diverse krijgstonelen. Er staan ook verschillende vitrines met uniformen, waarop decoraties, opgesteld, onder meer van Prins Bernhard.

Tussen de vliegtuigen en tanks stond een interessant voorwerp, namelijk de rijdende brancard, ontworpen door de Nederlandse militair arts  en ridder Militaire Willemsorde Cornelis de Mooy. Wilt u echter meer over hem te weten komen dan is meer informatie en zijn meer voorwerpen in de Historische Verzameling Militair Geneeskundige Dienst K.L. in Hilversum te vinden.  

Samenvatting

Het Nationaal Militair Museum is zeer de moeite waard om te bezoeken. Wij vonden echter niet zo zeer vanwege de toelichting die bij de tentoongestelde objecten wordt gegeven als wel door de unieke voorwerpen zelf.


 

 

f t

Login