Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Museum Geneeskundige Troepen2


De Historische Verzameling Geneeskundige Dienst op de Van Oudheusdenkazerne in Hilversum is op woensdag toegankelijk voor publiek. Aanmelden is verplicht en kan op telefoonnummer 035-5774201 (alleen op woensdag bereikbaar).

Onderaan dit artikel kunt u een filmpje over de Historische Collectie bekijken

Zie ook het fotoalbum. 


Inleiding

De Historische Verzameling der Militair Geneeskundige Dienst van de Koninklijke Landmacht is gevestigd op het terrein van de Korporaal van Oudheusdenkazerne, gelegen aan de NoodwegOudheusden 37 in Hilversum, niet ver van Landgoed de Zwaluwenberg, tehuis van de Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht.

De Korporaal van Oudheusdenkazerne is overigens vernoemd naar ridder der Militaire Willemsorde korporaal Johannes Martinus Petrus van Oudheusden (1906-1943), die in 1943 overleed aan de verwondingen die hij begin mei 1940, in de rang van dienstplichtig soldaat-ziekenverpleger tijdens de verzorging van de gewonden van de 13de Batterij Luchtdoelartillerie nabij vliegveld Ypenburg, had opgelopen.  

In de Historische Verzameling der Geneeskundige Dienst is een vitrine aan Van Oudheusden gewijd, waar ook diens Militaire Willemsorde en Ridderdiploma bezichtigd kunnen worden.

De Historische Verzameling

Een belangrijke naam in de historie der Geneeskundige Troepen is die van militair arts, uitvinder en Ridder der Militaire Willemsorde Cornelis de Mooy (1834-1924). Vgeneeskundige troepen 184oor hem is een kamer, waar diens belangrijkste uitvinding, de raderbaar, en vele andere zaken zoals diploma's, foto's en tekeningen te vinden zijn, ingericht.

In de hal beneden hangen de portretten van de belangrijkste Inspecteurs der Militair Geneeskundige Dienst, met illustere namen als Ridder Militaire Willemsorde Louis Philip Jacob Snabilié (1797-1865) en Alexander Willem Michiel van Hasselt (1814-1902).

De hal geeft toegang tot een ruimte die is ingericht met digeneeskundige troepen 243verse decoraties, jubileumboeken, geschenken aan officieren en onderscheidingen van manschappen der Militaire Geneeskundige Dienst, zowel voor activiteiten in Nederland als in Nederlands-Indië, Korea, Nieuw-Guinea en tijdens vredesmissies verkregen.

Daarnaast wordt terecht ook een vitrine toegekend aan de Nederlandse uitvinder van het moderne gipsverband, militair arts Antonius Matthijsen (1805-1878). 

Op de eerste verdieping is een oude militaire apotheek opgebouwd en vindt men militair-geneeskundige opstellingen met betrekking tot de militaire genees- en tandheelkunde -  een specialisme dat indertijd niet gedeeld was - een arts was gelijktijdig geneesheer en tandarts. 

Aan een wand hangen de diverse hand-en beenprotheses, die soldaten na een ongelukkig verlopen strijd soms moesten worden aangemeten en verschillende maquettes lichten nader toe hoe het er indertijd in de kazernes der Militair Geneeskundige Dienst toeging. 

De Historische Verzameling Militair Geneeskundige Dienst der Koninklijke Landmacht is zeer de moeite waard eens te bezoeken. Onderstaand kunt u in het filmpje een impressie bekijken.  

 

 


 

 

f t

Login