Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

  P1040865


Zie ook het fotoalbum en het filmpje onderaan dit artikel


Historische Collectie Regiment Van HeutszOranjekazerne (iedere donderdag geopend van 10.00-16.00  uur)

Gebouw 31. Clement van Maasdijklaan 5
6816 TW Arnhem
Telefoon: 026-3532772
 
In de aangrenzende ruimte is de Historische Collectie Grenadiers en Jagers gevestigd. Aanmelden bij de entree van de Oranjekazerne en melden dat u voor een bezoek aan de Historische Collectie komt.

 Inleiding

Het Regiment Van Heutsz is vernoemd naar luitenant-generaal J.B. van Heutsz, gouverneur-generaal van Nederlands-Indië en militair en civiel gouverneur van Atjeh. Toen het KNIL in 1950 werd opgeheven benoemde men het dan pP1040848as (1 juli 1950) opgerichtte Regiment Van Heutsz tot "opvolger" met de bepaling dat het Regiment de tradities zou voortzetten. 

Dat doet het Regiment Van Heutsz ook voor het Nederlands Detachement Verenigde Naties, dat in de jaren vijftig in Korea streed. Anno 2016 bestaat het Regiment uit het 12de Infanteriebataljon Luchtmobiel of AirAsSauLT. 

Op het vaandel van het Regiment Van Heutsz is het opschrift "Krijgsverrichtingen Koninklijk Nederlands-Indische Leger 1832-1950" bevestigd en de Militaire Willemsorde en Atjeh-Medaille. Die werden door eenheden, waaronder bijvoorbeeld het 3de en 7de bataljon infanterie, verkregen voor verrichtingen tijdens de strijd op Bali en Atjeh

Korte historie Regiment Van Heutsz

De eerste standplaats van het Regiment Van Heutsz was de Elias Beeckmankazerne in Ede. Later verhuisde de eenheid naar Oirschot en kreeg in 1955 het BewP1040864akingskorps Koninklijke Landmacht toegevoegd, waardoor het Regiment Van Heutsz toen was opgebouwd uit zeventien compagnieën en een detachement.

Al eerder, in 1953, was er een eigen opleidingseenheid opgericht, die gestationeerd werd op de Havenkazerne in Schoonhoven. 

Naarmate de jaren verstreken groeide het Regiment van Heutsz en veranderden haar taken in de loop van de tijd. In 1991 werd het 45ste pantserinfanterie bataljon toegevoegd en in 1994 deelde men het Regiment Van Heutsz in bij het twaalfde infanteriebataljon Luchtmobiel, gelegerd in de Oranjekazerne te Schaarsbergen.

Dit bataljon bestaat uit vier compagnieën, namelijk de "Java"-", "Wonju-", "Nundea-" en "Atjeh-compagnie". 

De soldaten behorende tot het twaalfde Infanteriebataljon Luchtmobiel namen onder meer deel aan missies naar Bosnië, Irak en Afghanistan. Nog tamelijk recent (2000) voegde men het dan pas opgerichte 11 Luverdcie Samarinda formeel toe aan het Regiment Van Heutsz. 

Historische Collectie Regiment van Heutsz

Doordat de Historische Collectie Regiment van Heutsz gevestigd is op een operationele kazerne en Historische Collecties geen reclame mogen maken is zij wellicht minder bekend bij het grotere publiek.P1040863

Dat is jammer want dit museum (formeel mag de collectie niet zo genoemd worden) biedt een unieke blik in de historie van het KNIL, een taak die feitelijk bij Museum Bronbeek ligt, maar waar Bronbeek niet aan voldoet

U vindt in de Historische Collectie veel en uniek materiaal over luitenant-generaal Van Heutsz, het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger en de missies naar Korea,  Bosnië, Irak en Afghanistan, alsmede militaire decoraties, persoonlijke bescheiden en veel meer. 

In het fotoalbum kunt u een impressie van de stukken bezichtigen en het filmpje geeft een indruk van de inrichting van de Historische Collectie Regiment Van Heutsz. 


 In het filmpje hieronder kunt u een impressie van de Historische Collectie Regiment Van Heutsz bekijken. 

 


f t

Login