Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

 P1040574


Zie ook het fotoalbum. Onderaan dit artikel kunt u een filmpje bekijken met een impressie. 

Bezoek eens de Historische Collectie van het Garderegiment Grenadiers en Jagers. 
Iedere donderdag geopend (10.00-16.00 uur) - graag vooraf even bellen.
 
Historische Collectie Garderegiment Grenadiers en Jagers
Oranjekazerne 
Clement van Maasdijklaan 5
6816 TW Arnhem
Telefoon: 026-3532772 of email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 
In de aangrenzende ruimte is de Historische Collectie Regiment Van Heutsz gevestigd. U kunt u aanmelden bij de entree van de Oranjekazerne en melden dat u voor een bezoek aan de Historische Collectie komt.

Grenadiers en Jagers

Het Regiment Grenadiers en Jagers werd bij Koninklijk Besluit van 7 juli 1829 opgericht door Koning Willem I en bestond toen uit drie bataljons Grenadiers en P1040554twee bataljons Jagers.  

Het Regiment nam in de loop der tijd diverse malen een actief aandeel in de strijd, zoals gedurende de Belgische Opstand. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd zij ingezet ten behoeve van grensbewaking.

Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog vochten Grenadiers en Jagers in de strijd tegen de 22ste en 17de Duitse Luchtlandingsdivisies om de ResidentieP1040579

Na de Bersiap en tijdens de Politionele Acties in Nederlands-Indië was het Regiment Grenadiers en Jagers vertegenwoordigd door vijf bataljons Grenadiers en vijf bataljons Jagers, voor een deel ingedeeld bij de 1ste Divisie 7 December. In deze oorlog sneuvelden ongeveer tweehonderd Grenadiers en Jagers.

Bij Koninklijk Besluit van 1977 verkregen het Garderegiment Grenadiers en het Garderegiment Jagers toestemming op hun vaandel de opschriften "West-Java 1946-1949" en "Oost-Java 1947-1949" te voeren.  

Na diverse herstructureringen en activiteiten tijdens de Koude Oorlog reikte Koningin Beaxtrix in 1995 een nieuw vaandel aan het Regiment Grenadiers en Jagers uit.

Al vanaf de oprichting in 1829 was het gebruikelijk dat de oudste zonen van het Koninklijk Huis bij het Regiment Grenadiers en Jagers dienden. 

Historische Collectie

De Historische Collectie Garderegiment Grenadiers en Jagers op het terrein van de Oranjekazerne in Schaarsbergen werd in 2009 na een grondige verbouwing heropend door toenmalig kroonprins Willem-Alexander. Later vond een herstructurering der collectie plaats, die brigade-generaal C.J. Matthijssen aan het publiek presenteerde. 

De Historische Collectie Garderegiment Grenadiers en Jagers is een bezoek meer dan waard om de grote verscheidenheid aan getoonde objecten uit de rijke historie van het Garderegiment, de schitterende (mobiele) opstelling en de persoonlijke militaire gids die u toegevoegd wordt. 

De Collectie is iedere donderdag te bezoeken van 10.00-17.00 uur. Hieronder kunt u een impressie bekijken en hier het fotoalbum met een deel van de collectie.  


f t

Login