Afdrukken

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Marcus 11


Oud-directeur van het Veteraneninstituut kapitein-ter-zee (A) en UNMEE-veteraan Frank Marcus over zijn oudoom, schilder, illustrator en kunstenaar Eppo Doeve, maker van onder meer de schildering in de hal van het stadskantoor van Naarden


Ik was aangenaam verrast toen ik van Menke de Groot onderstaande foto van burgemeester Han ter Heegde van Gooise Meren onder ogen kreeg, met op de achtergrond de fraaie wanddecoratie van wijlen mijn oom Eppo Doeve!   Heegde voor schilderij  Doeve was de broer van mijn oma, in Nederland onder meer bekend om zijn spotprenten in Weekblad Elsevier, televisieoptredens met Alexander Pola en als tekenaar/ontwerper van een serie bankbiljetten (dit alles vooral bekend bij de oudere generatie veteranen).  

Het schilderij verbeeldt de plundering van de Vesting Naarden en de moord op haar burgerij door de Spanjaarden in 1572. Mooi dat ook op deze manier een verbinding is gelegd tussen mijn veteraan zijn, mijn familieachtergrond en de veteranen uit het gebied Weesp/Gooise Meren - iets waar Menke goed in is en waarvoor zij waardering verdient.

Nog even over mijn oom Eppo. Lezers kunnen een aantal websites over hem bezoeken  waarop delen van zijn omvangrijke oeuvre te zien zijn. Ik koester vooral een aantal pentekeningen die hij voor mij en mijn zusje maakte, als wij hem ontmoetten tijdens familiebijeenkomsten bij mijn oma thuis.

We raakten dan in gesprek (wij waren in onze prille tienerjaren) en voordat we er erg in hadden kwamen papier en tekenstift op tafel en vertaalde hij onze verhalen naar dat papier. Eppo Doeve  De mooiste tekening is die met het schip waarop mijn vader destijds voer.

Hij gaf dan gestalte aan zo'n vrachtschip, met alles wat er aan boord werd getakeld, tekende mijn moeder in een roeiboot, op weg naar mijn vader aan boord - en zichzelf als visser aan de waterkant, waarbij mijn zusje en ik al wormen zoekend eveneens werden vereeuwigd.

Een unieke prent van een unieke vent. Uniek is natuurlijk ook de wandschildering in het Naardense stadhuis. Die moet behouden blijven, zou ik zeggen. Ik hoop dat de lokale bevolking daar ook zo tegenaan kijkt en dat het lokale bestuur er een oplossing voor vindt. Deze kunstenaar verdient als oud inwoner van Naarden immers dat eerbetoon! En dat het lokale bestuur op zich een goed gevoel heeft voor eerbetoon bewijst de jaarlijkse waardering die veteranen inmiddels mogen ondervinden in deze regio.

In mijn zeven jaar directeurschap van het Veteraneninstituut mocht ik daar een aantal malen deelgenoot van zijn. Diverse bijeenkomsten, zowel in Naarden als in Bussum, heb ik bijgewoond, altijd in het gezelschap van de ons helaas ontvallen Veteraan der veteranen, LNTGEN b.d. T. Meines.  Daarbij werd met respect gesproken over datgene wat veteranen hadden bijgedragen aan het streven naar een betere en leefbaardere samenleving.

En dat gebeurde niet alleen in woord, maar ook in gebaar.  Monietjess  Zoals met het boekje waarin de schijnwerper werd gezet op een aantal veteranen en wat zij zelf hadden beleefd tijdens hun inzet in den vreemde. Veteranen als de heer Bierman, die tot mijn spijt jl. februari is overleden. Een markante persoonlijkheid. Een veteraan die het nodige had meegemaakt.

Hij had zijn belevenissen aan het papier toevertrouwd en heeft dat in het Veteraneninstituut in Doorn aan mij aangeboden. Een waardevol naslagwerk als eerbetoon aan al die Indiëgangers die het nodige hebben meegemaakt. Maar ook met het jaarlijkse genereuze onthaal voor veteranen en hun partners en de belangstelling die werd getoond door de lokale bevolking.

Voorwaar een mooi voorbeeld van hoe we erkenning en waardering voor veteranen en hun thuisfront graag gestalte zien worden gegeven! Ik ben de organisatoren van dergelijke lokale veteranendagen – en in dit geval dus het gemeentebestuur van De Gooise Meren -  dan ook zeer erkentelijk voor hun inspanningen en ik weet dat ik namens heel veel veteranen spreek. Voor 2017 wens ik hen wederom een geslaagde lokale veteranendag toe!