Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Blauwe baretten


Drs. Piet Kamphuis, Bob van Opzeeland en Almar Tjepkema (samenstelling). Blauwe baretten tussen twee vuren in Libanon. Impuls Boek. Amsterdam. 1981. 160 bladzijden.


Inleiding

Het voorwoord van Blauwe baretten is geschreven door luitenant-generaal J.G. Roos, die het werk van het 44 Pantserinfanteriebataljon dan al (1981) een hoofdstuk apart in de militaire geschiedenis noemt. Hij prijst de rol van de jonge dienstplichtigen, het grote improvisatietalent van de Nederlandse militair en de humor.

Hierna volgt een bladzijde met een chronologie der gebeurtenissen in Libanon en de rest van het boek is als het ware een "plakboek" van veel foto's en per bladzijde een kolom begeleidende tekst. Een dergelijke layout is even wennen en doet op het eerste gezicht wat rommelig aan. 

Beschrijving

Eigenlijk valt er over dit boek ook niet meer te vertellen dan dat het een plakboek is. Wie meer theoretische informatie zou willen over de missie in Libanon kan beter het werk Vredesmacht in Libanon ter hand nemen. Maar voor hen die geïnteresseerd zijn in de dagelijkse gang van zaken tijdens de missie en de "mens achter de soldaat" zijn de foto's en de tekst soms bepaald verhelderend.

Het werk bevat bijvoorbeeld een verzoek rapport aanvraag bezoek arts (bladzijde 95), een afbeelding van de mascotte van post 7-7 (een schildpad, bladzijde 103) en een incidentenlijst (bladzijde 131). Wij vernamen dat het in 1981 de hoogste tijd was om met de militaire sociale dienst te praten als een soldaat geen last van nachtmerries, ruzie met het kader en teveel drank had en bovendien geen seksboekjes las (bladzijde 118).

Het boek geeft dus als het ware een blik terug in de tijd met de toenmalige normen en waarden. Een zin als er is in de loop van het verblijf van de Nederlandse militairen een zo goed contact met de bevolking ontstaan dat er zelfs twee huwelijken uit de aanwezigheid van Nederlandse militairen zijn voortgekomen (bladzijde 141) is kenmerkend voor die tijd maar (hopen wij) minder voor de professionaliteit der Nederlandse vredesmacht.

Samengevat geeft het boek een interessante blik op leven en welzijn van de soldaat tijdens de missie in Libanon en is het werk aan te bevelen voor hen die een blik willen werpen op de dagelijkse gang van zaken tijdens een vredesmissie in de jaren tachtig.

 Staande militair - kopieSamen etenAan het werk

 

 

  

 

 


[ Terug ]

 

 

 

f t

Login