Gebruikerswaardering: 4 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter inactief
 

pijlpunt-de-Brauw

 

 

 

 

                                                                                           


Inleiding

Tijdens de derde expeditie naar Bali raakte dan luitenant-kolonel Cornelis Albert de Brauw, later luitenant-generaal en benoemd tot commandant van het KNIL, gewond door een pijl.

De derde expeditie naar Bali

In 1849 nam De Brauw als chef van de staf deel aan de derde expeditie naar Bali. Een frontaanval tijdens deze expeditie diende om de aandacht van de tournerende colonne van De Brauw af te leiden. De Brauw marcheerde vijf uur lang door een ravijn met steile rotswanden van 50 tot 200 voet hoog, meerdere malen halverwege in het water (met 1 bataljon, 1 detachement sappeurs en artillerie voor handmortieren); in deze nauwe doorgang ontdekte hij sporen van mensen maar tegelijkertijd ook een trap die in de rots was uitgehouwen.

743px-Mars van het zevende bataljon2800px-Intocht van de vorst van Karang-Asam in Singa RadjaAanval der Baliers bij Kasoemba

 

 

 

 

Deze trap was slechts met één man tegelijkertijd op te gaan en was 160 voet hoog. De Brauw ging als eerste en de troep kwam man voor man achter hem aan. Toen hij het hoofd boven het ravijn uitstak zag hij door de struiken heen, op 400 pas afstand, een hoge en sterk bezette vesting. De Brauw ginDe Brauw2g, door struiken en alang-alang gedekt, door met het bestijgen van de rotsen; toen vijf compagnieën boven waren werden zij door de bezetting van een andere, verderop gelegen sterkte opgemerkt.

Toen rukte De Brauw in de stormpas op een derde, aan de rechterzijde gelegen, sterkte op, en veroverde deze. Hierna had hij een goede positie; geflankeerd door twee redoutes stelde hij zijn troepen in slagorde op (het was nu tien uur). Tot zes uur duurde het gevecht; De Brauw werd driemaal hevig aangevallen maar wist dit gevecht te winnen.

Intussen was majoor T.E. Roqué door generaal A.V. Michiels met drie compagnieën gezonden om De Brauw te gaan zoeken; hij bereikte deze om half 4. Om 1Inname van Djaga Raga uur 's nachts vond er door officier der genie Egter van Wissekerke een verkenning plaats, die de ontdekking deed dat de vijand sliep. Daarop werden door de Nederlandse troepen nog enige versterkingen genomen en omstreeks vier uur werd de vijand ook weer actief.

Majoor J. van Swieten rukte nu op en begon eveneens versterkingen te overvallen. Hoofdplaats Djaga Raga werd omstreeks vijf uur genomen. De Brauw raakte gewond door een pijlschot in de rechtkant van zijn borst.

De pijlpunt

Dit is de pijlpunt waarmee De Brauw op 16 april 1849 ter gelegenheid van het spijlpunt-de-Brauw2tormenderhand innemen van de vijandelijke versterkingen bij Djagar Aga op Bali verwond werd. De verwonding van De Brauw staat vermeld op het extract uit het Stamboek van de luitenant-generaal Cornelis Albert de Brauw.

De pijlpunt heeft in een vaas op het dressoir/buffet gestaan bij de dochter van de luitenant-generaal, namelijk Constance A.M.L. de Brauw, echtgenote van Coenraad Alexander de Jongh in de twintiger jaren van de vorige eeuw.

Dankbetuiging

Dit artikel kwam tot stand dankzij de genereuze hulp van  de familie van generaal de Brauw, met name Henk de Bie.                                                                                            


[ Terug ]

 

f t

Login