Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Ies Wessel overleden in 1945


Foto's copyright Pieter Broertjes. Een artikel van Pieter Broertjes over zijn oom Ies  Wessel kunt u hier lezen.


Familie

Izaak (Ies) Wessel,  geboren te Hilversum op 11 januari 1920 en overleden te Utrecht op 7 mei 1945, was een van de twee kinderen van Izak Wessel, arts, en Aaltje Neeltje van de Velde.

Zijn zuster Johanna trouwde met de latere brigade-generaal Frits Broertjes, de zoon van militair arts Pieter Broertjes. Hun zoon is Pieter Broertjes, oud hoofdredacteur van de Volkskrant en vanaf 2011 burgemeester van Hilversum.

Levensbeschrijving

Hessel groeide op in Hilversum, waar hij het Hilversums Gymnasium afdeling B volgde en in juni 1939 slaagde voor zijn examen. Hij ging vervolgens medicijnen studeren aan de Universiteit van UWessel aan het zeilen2trecht, werd lid van het corps en trad tijdens de oorlog toe tot het studentenverzet. In 1943 werd die situatie te gevaarlijk en was hij gedwongen onder te duiken bij de bevriende arts Kanters en zijn gezin.

 Wessel werd in de ochtend van de 7de mei 1945 bij het Rosarium bij het Wilhelminapark  doodgeschoten. Die ochtend had Prins Bernhard een waarschuwing doen uitgaan om in paniek geraakte Duitsers niet te ontwapenen omdat dit teveel risico's met zich mee zou brengen.

Wessel was echter al eerder met een aantal (elf) andere studenten, getooid met helm en oranje band, op zoek gegaan naar Duitse militairen. De studenten hadden tijdens de oorlog allemaal ondergedoken gezeten in een huis aan de Graaf Adolfstraat 8. Voor het huis van Anton Mussert werden de jongens door zwaar bewapende Duitsers onder vuur genomen, waarbij tien op slag dood waren en twee zwaar gewond raakten.

Het incident: verschillende versies

Een van de twee jongens die de schietpartij overleefden, was Hans van Ameide. Hij gaf later een ooggetuigeverslag van het incident. In zijn versie waren de jongens onderweg naar de Maliebaan toen de groep op de hoek van de Koningslaan en Overlijdensadvertentiede Nassaulaan  acht Duitse soldaten, die een kapotte legertruck in de richting van de Emmalaan duwden, tegenkwamen. Volgens Van Ameide openden de soldaten in het Wilhelminapark het vuur op het moment dat de studentengroep de Duitse manschappen op de Koningslaan trachtte te ontwapenen.

Commandant Hans Muus werd neergeschoten nadat hij had geroepen dat men moest stoppen met schieten. Paul van den Hurk raakte zwaargewond  (en neef Theo van den Hurk zou ook sneuvelen tijdens de schietpartij), maar Van Ameide liet hem liggen om zichzelf in veiligheid te brengen achter een muurtje, gelegen voor het huis van Anton Mussert.  Intussen zag hij nog dat Paul Regout een schot in het voorhoofd ontving en in doodsnood om zijn moeder riep. Van Ameide en Erich Buchman, een gedeserteerde SS'er, zouden uiteindelijk de schietpartij overleven.

Begrafenis en herdenking

De begrafenis van Wessel vond op 11 mei met militaire eer plaats op de Noorderbegraafplaats in Hilversum. Leden van de Binnenlandse Strijdkrachten flankeerden de groeve. Overste Scherk, MonumentRosariumdistrictscommandant van de Binnenlandse Strijdkrachten, citeerde enkele verzen van het "Geuzenvendel op de thuismars". Hij verzocht daarna alle aanwezigen het "Prinsenlied" te zingen.  In Hilversum  werd in 1955 de Wesselstraat naar Wessel vernoemd.

Prins Bernhard noemde jaren later tegenover de neef van Wessel, dan hoofdredacteur van de Volkskrant, Pieter Broertjes de actie op de dag van de zevende mei "amateuristisch" en zei dat dit nooit had mogen gebeuren. De ouders van Wessel, Izak Wessel en zijn echtgenote, zouden hierna nooit meer bevrijdingsdag vieren.

Namen der gesneuvelden

De namen van de gesneuvelden waren: C.A. de Bode, G. Hoogewerff, J.T. van den Hurk, P.A. van den Hurk, P.A.W. Laseur, J.F.M. Meurs, J.P.M. Muus, D.H.M. Regout, P.J. Wefers Bettink en Ies Wessel.


Zie ook

Bronvermelding

  • 1939. Geslaagd. De Gooi- en Eemlander : nieuws- en advertentieblad, 10 juni 1939
  • 2009. Commandant als een hond neergeschoten. In: Algemeen Dagblad, 1 mei 2009
  • 2012. P. Broertjes. Herdenken is herinneren. In: Herdenk in vrijheid. Uitgave bij gelegenheid van de 4 mei herdenking 4 mei 2012

[ Terug

 

f t

Login