Afdrukken

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

044


Loopbaan

Jan Jaap Clinge Doorenbos (Bussum, 22 april 1916-Hilligersberg, 22 november 1939) was een Nederlands sergeant-vlieger. Hij was de zoon van de bekende Nederlandse artiest en liedjesschrijver Johannes PiOuders Clingeeter Jacobus Helmich (Hens) Clinge Doorenbos (1884-1978) en Wobbina de Blécourt en kwam om tijdens een vliegtuigongeluk te Hillegersberg.  Clinge Doorenbos volgde het Lyceum en vervolgens de opleiding voor leerlingpiloot bij de KLM.

Toen hij aldus voldoende gekwalificeerd was fungeerde hij als piloot tijdens de vliegreis die zijn ouders naar Denemarken maakten. Clinge Doorenbos behaalde in deze tijd ook zijn militaire vliegbrevet en werd aangesteld tot reserve militair vlieger. In deze functie werd hij ingedeeld bij de Java-afdeling teneinde verder opgeleid te worden tot jachtvlieger.  

Vliegtuigongeluk

Clinge Doorenbos stortte tijdens een vlucht boven een weiland nabij Hilligersberg (Molenlaan) met zijn militair toestel neer. Doordat het zeer mistig was had hij al enige tijd gezocht naar een plaats waar hij veilig zou kunnen landen. Echter plotseling koerste het vliegtuig brandend naar de grond en kwam met zo'n klap neer dat de onderdelen van het toestel tot op een afstand van 600 meter werden teruggevonden.

De cockpit met de motor boorde zich enkele meters diep in de drassige ondergrond. Hierdoor werden de bergingswerkzaamheden ernstig bemoeilijkt. Terstond begonnen militair personeel en arbeiders die in de omgeving aan het werk waren met de reddingswerkzaamheden, echter tevergeefs. Pas op 25 november was men zo ver dat in de cockpit (die op vijf meter diepte lag)  het levenloze lichaam van Clinge Doorenbos kon worden gevonden. De werkzaamheden werden ernstig gehinderd door het opdringende grondwater waardoor er eerst een bekisting diende te worden aangebracht.

Achteraf dacht men dat Clinge Doorenbos, die op geringe hoogte had gevlogen, door een technisch defect aan de machine geen vaart meer had kunnen minderen en met zeer grote snelheid de grond had geraakt, waardoor het toestel letterlijk versplinterd was. Slechts de cabine en een stuk van de staart drongen de gond in en waren diep in de natte aarde weggezakt.

Begrafenis

Het stoffelijk overschot werd onder toezicht van militair artsen geborgen. Later werd Clinge Doorenbos thuis opgebaard, zijn kist bedekt met de nationale driekleur en de kamer gevuld met bloemen. Die waren onder meer afkoBegrafenis Clingemstig van de heer Plesman van de KLM en van de soldaten die te Hillegersberg gelegerd waren en mee hadden helpen zoeken naar het lichaam van Clinge Doorenbos.  De begrafenis vond de week daarop plaats op de Oude Begraafplaats te Naarden.

 Diverse personen en instanties zonden condoleances en bloemen, zoals de Opperbevelhebber van Land- en Zeemacht, de commandant der Zeevaartschool, de burgemeester van Naarden, en vele anderen. Tijdens de tocht van het ouderlijk huis naar de begraafplaats fungeerden vier sergeant-vliegers als slippendragers. Onder de bezoekers van de begrafenis waren de inspecteur van de Militaire Luchtvaart kolonel L.A. van Heyst, de burgemeesters van Bussum en Naarden en Albert Plesman namens de directie van de KLM.


Bronvermelding


[Terug