Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

 Kruis20voor20de20ingang202


Zie ook het fotoalbum van het Ereveld.


Historie

Op het Militair Ereveld Grebbeberg liggen de graven van achthonderd militairen en een burger. Een groot gedeelte sneuvelde tijdens de Slag om de Grebbeberg. Bekende militairen die hier hun laatste rustplaats hebben gevonden zijn Ridder der Militaire Willemsorde majoor Willem Pieter Landzaat en Vliegerkruis reserve-tweede luitenant Harry Pauw. De begraafplaats werdMilitair20Ereveld205 op 20 mei 1940 in gebruik genomen. Toen werden ook de stoffelijke resten van personen die tot dan toe in tijdelijke graven in het veld lagen naar het kerkhof overgebracht.

In 1942 werd het Ereveld omringd door een stenen muur en kwamen er standaard grafstenen op de laatste rustplaatsen. Na afloop van de Tweede Wereldoorlog werden de resten van Duitse militairen naar elders, naar de Duitse Militaire Begraafplaats te Ysselsteyn,  overgebracht. In eerste instantie zorgde het Ministerie van Defensie voor het onderhoud van het Ereveld, vanaf 1 januari 1952 nam de Oorlogsgravenstichting deze activiteit over.

Het monument bij de ingang is ontworpen door de architect Jacobus Johannes Pieter Oud. Sinds 1946 wordt op deze locatie op 4 mei de militaire herdenkingsplechtigheid ter gelegenheid van de Nationale Dodenherdenking gehouden. Achterin het Ereveld staat een bezoekerscentrum, dat vrij toegankelijk is.


 [ Terug

f t

Login