Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Hoitink


Zie ook het fotoalbum van Hoitink en de Zwaluwenberg en het woord dat generaal Hoitink richt tot veteranen (december 2014). De chef-staf van de IGK is kolonel Willem Synco Michael (Michael) Calmeyer Meijburg.


 Jonge jaren

Bart Hoitink (26 januari 1959), zoon van een verzekeringsadviseur bij de Rotterdamse Verzekering Sociëteiten (RVS), werd geboren in Den Haag maar groeide op in Eindhoven, waar zijn vader 1280px-Martiem instituut de ruyterindertijd werkzaam was.  Hij voltooide de HAVO in zijn woonplaats en werd in 1977 geplaatst op het (Nautisch) Maritiem Instituut De Ruyter in Vlissingen. Deze instelling stond tot 1978 bekend als de Hogere Zeevaartschool te Vlissingen.

Aldaar volgde de jonge Hoitink de opleiding tot nautisch ingenieur. Hij deed vervolgens praktijkervaring op door, onder de vlag van Van Ommeren en Shell, uiteindelijk in de rang van vierde en derde stuurman, het ruime sop te kiezen. Persoonlijke omstandigheden, in romantische termen "de liefde" genoemd, dwongen hem echter na een aantal jaren de koers van zijn levensloop te wijzigen en te solliciteren bij de Koninklijke Luchtmacht.

Loopbaan bij de Koninklijke Luchtmacht

Hoitink werd aldus in 1982 aangenomen bij de Koninklijke Luchtmacht en volgde als kort verband vrijwilliger (KVV'er) gedurende een aantal maanden eFort Ruckeren militaire vorming bij de Luchtmacht Officiers School (LUOS) te Gilze-Rijen (de ROLM 82-5). Na een aantal maanden werd hij naar de Verenigde Staten gezonden teneinde daar te Fort Rucker, bij het US Army Aviation Center of Excellence, een helikoptervliegopleiding te volgen.

Terug in Nederland was hij werkzaam in diverse operationele functies  tot hij in 1986 werd geplaatst bij het Helicopter Demonstratie Team "The Grasshoppers". In de jaren die volgden maakte Hoitink vele vlieguren, onder meer in een Cougar Transporthelicopter (Eurocopter AS-532U2 Cougar Mk. II). In 2000 vertrok hij in de functie van detachementscommandant op missie naar Bosnië (Stabilization Force).

Stabilization Force

De Stabilization Force (SFOR) loste, een jaar na de instelling in 1995 van de Implementation Force (IFOR) in 1995, de IFOR afBosnie1. IFOR had onder meer  toegezien op de handhaving van de staakt-het-vuren in Bosnië en Herzegovina en de taak van de SFOR was de uitvoering van de operatie Joint Guardian (vanaf 1998 Joint Force). De standplaats van Hoitink (in de rang van tijdelijk overste) werd Trogir, een stad gelegen aan het einde van de baai van Kaštela, op 30 kilometer afstand van Split.

Aldaar was hij met zijn helicoptereenheid 24 uur per dag, 7 dagen per week, inzetbaar voor onder meer reddings- en ondersteuningswerkzaamheden en transporten van en naar de Multi-National Division (MND) South West, gelegerd in Banja Luka. Deze periode was een vaBosnie2n de mooiste periodes in het leven van Hoitink. Hij besefte hier dat er meer was dan het leven als vlieger in de cockpit. 

De manschappen woonden en werkten, nadat zij de werkzaamheden van een Engelse eenheid hadden overgenomen, indertijd vanuit barakken die overgenomen waren van de Kroatische landmacht.  Deze overname hield echter niet alleen de woningen maar ook  het lokale personeel in, namelijk 75 mannen en vrouwen. Hoitink kreeg aldus de supervisie over 225 mensen, waaronder 150 Nederlanders. Een belangrijke levensles die hij hier leerde was om hulp te vragen en te steunen op collega's, waardoor hij zijn functie als commandant beter kon uitvoeren.

Loopbaan in Nederland

Hoitink keerde na terugkeer in Nederland niet terug naar zijn eerdere squadron maar werd benoemd tot Luitenant-kolonel Hoitinkveiligheidsofficier op de Vliegbasis Soesterberg, thuisbasis van de Tactische Helicopter Groep.  In 2002 vertrok hij naar de Verenigde Staten, waar hij een cursus Hogere Defensievorming (International Officers Class) aan het Air War College in Alabama ging volgen.

Helaas slaagde Hoitink in een keer. Helaas, omdat hij graag langer  aan dit prestigieuze instituut verder had willen studeren om zijn kennis nog meer uit te breiden.  Gelukkig voor hem mag hij in december 2014 terug om de onderscheiding in ontvangst te nemen die voormalige leerlingen te beurt valt als zij de rang van luitenant-generaal weten te bereiken.

Terugkeer in de staven

Hoitink kreeg, terug in Nederland in 2003,  een functie in de Luchtmachtstaf aangewezen en maakte aldaar diverse be558929 564934173532473 393693942 nzuinigingsrondes mee. Een bepaalde bezuinigingsmaatregel betekende het einde van de Vliegbasis Soesterberg.  Hoitink werd in 2005 benoemd tot commandant van het Cougar 300 Squadron.

Een jaar later werd volgde zijn benoeming tot commandant bij het 298 Chinook Squaron en in oktober 2007, inmiddels bevorderd tot kolonel, werd hij aangesteld als  Hoofd Afdeling Helicopter Operaties in Breda. In 2008 werd het Defensie Helicopter Commando (DHC) opgericht.

In 2009, in de rang van Commodore, werd Hoitink overgeplaatst naar Den Haag en werkte gedurende vijf jaar (tot 2014) als Sous Chef Integratie Operationele Gereedstelling en directeur Aansturen Operationele Gereedstelling. In deze posities kreeg hij te maken met grote bezuinigingsrondes en de verdeling van de schaarse middelen die hierna nog over waren. Als directeur Aansturen Operationele Gereedstelling was Hoitink verantwoordelijk voor de gereedheid der parate troepen die bestemd waren voor diverse missies. Daarvoor waren veel manschappen nodig die diverse functies konden bekleden. Hiertoe ging Hoitink een samenwerkingsverband aan met burgemeester Aboutaleb van Rotterdam.

Functies en nevenfuncties

Hoitink werd op 30 juni 2014 benoemd tot Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht, Inspecteur der Veteranen en Inspecteur der reservisten. Hij volgde in de functie van Inspecteur-generaal der Krijgsmacht luitenant-gener800px-B J  Blommers Andrew Carnegie 1913aal Ton van Ede op.  In al deze functies staat Hoitink een proactief beleid voor en is bovendien een groot voorstander van het gebruik van alle beschikbare interactieve middelen en methoden.

Men kan de verrichtingen van de Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht volgen middels de Facebookpagina. Dit is al een signaal dat Hoitink, Inspecteur der Veteranen, ook voor het grotere publiek zichtbaar wil zijn en ons inziens de man is die een brug kan en zal weten te slaan tussen de oudere en jongere generatie veteranen.  

Hoitink is bestuurslid van de Stichting Carnagie Heldenfonds voor Nederland, die beoogt onderscheidingen en beloningen te verlenen aan mensen die met gevaar voor eigen leven dat van een ander hebben gered of getracht dat te doen. Hij is vice-voorzitter van het Nationaal Comité Veteranendag en was eerder voorzitter van de Defensie Sportraad. Hoitink is getrouwd, heeft vier kinderen en 2 kleinkinderen.


Zie ook


 [ Terug ]

 

f t

Login