Afdrukken
Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Afscheid IGK Ton van Ede


Korte introductie

Ton van Ede was van 29 november 2012 tot juni 2014 Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht (IGK). In die hoedanigheid was hij tevens Inspecteur der Veteranen. Van Ede volgde de officiersopleiding aan het Koninklijk Instituut voor de Marine en in de Van Braam Houckgeestkazerne in Doorn. Hij begon zijn loopbaan bij het Korps Mariniers en vervulde hierna diverse operationele en beleidsfuncties. In 1993 werd hij benoemd tot compagniescommandant tijdens de VN-vredesmissie in Cambodja en in 2001 verkreeg hij het commando over een bataljon dat deelnam aan de vredesmissie in Eritrea en Ethiopië.

Van Ede was van 2010 tot 2012 in functie als plaatsvervangend Commandant Zeestrijdkrachten en in 2012 actief als project-generaal personeelsbeleid bij het Ministerie van Defensie, tot hij aan het eind van dat jaar benoemd werd tot IGK. Zijn standplaats is landgoed “De Zwaluwenberg” in Hilversum.


Hebt u zelf in eerdere functies al veel contact gehad met veteranen? Zo ja, kunt u iets meer daarover vertellen? Wat viel u het meeste op?

Als burger (veel van de bezoekers van onze website zijn burgers) valt het mij op dat ik steeds minder in contact kom met de militaire stand sinds het einde van de dienstplicht. Hoe denkt u dat wij de “kloof” tussen burgers en militairen en daarmee ook tussen burgers en veteranen minder groot kunnen maken en hen dichter bij elkaar kunnen brengen?

DSC03581

Heeft u ideeën over hoe wij de missies van onze veteranen, zowel in heden als ook zeker in het verleden, meer onder de aandacht kunnen brengen? Veel mensen kennen wel het begrip “veteraan” maar weten niet goed wat dat nu inhoudt omdat ze geen kennis hebben van de missies. Hoe kunnen we daar verandering in brengen?

Vroeger was het zo dat militairen ook voor het grotere publiek schreven over hun ervaringen. Ik noem een aantal namen, zoals generaal Verspyck en Van der Heijden (Atjeh-oorlog) en in mindere mate Hans Couzy. In de Engelse taal is er onder meer het boekje van Audie Murphy over de Tweede Wereldoorlog. Zou dat een middel kunnen zijn om de kloof die er nu is te overbruggen?

5. Kunt u een woord richten tot de bezoekers en de veteranen van de veteranendag?

Luitenant-generaal Van Ede antwoordde: Bussum Bridgehead is een levend museum dat zeer de moeite waard is om te bezoeken. Niet alleen om te kijken naar materieel en demonstraties, maar vooral om te luisteren en genieten. De vele veteranen zullen u graag deelgenoot maken van hun bijzondere ervaringen en de betekenis daarvan voor hun leven en de samenleving.

 Tegelijk zullen ze uw erkenning en waardering zeer op prijs stellen. Die is er gelukkig nu veel meer dan vroeger, We hebben met zijn allen wat dit betreft nog wel wat in te halen, zeker richting de oudere veteranen. Het prima initiatief van samenwerkende veteranenorganisaties in de regio en de 6 deelnemende gemeentes steun ik zeer. Graag ontmoet ik u persoonlijk op 9 mei 2014 in Crailo.


[ Terug