Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

 

P1350708

 


 "Het wordt voorgesteld alsof wij ons allen daar gedragen hebben als beesten en misdadigers van het allerergste soort. Nu, dan komt alles bovendrijven en moet je protesteren. Je kunt het niet hebben dat je gesneuvelde kameraden zo belasterd worden."  Gerben Deters (pseudoniem van Geurt Meijer) in "Dagboek van een oorlogsvrijwilliger." 


Tocht naar Nederlands-Indië

Meijer voer als oorlogsvrijwilliger op 23 juli 1946 te Rotterdam op de Kota Baroe, via Engeland naar Nederlands-Indië. Bij aankomst zag de haven Tandjong Priok er verwaarloosd uit. Terwijl hij stond te kijken naar al het gedoe op de kade dacht Meijer: P1350712 "als men God ooit nodig heeft dan is het wel in dit land". 

In Meester Cornelis werd Meijer ingedeeld bij het derde bataljon Regiment Stoottroepen, onder bevel van luitenant-kolone Broeren, tweede bataljon. 

Op 2 november 1946 werd het batajon hernoemd in zevende bataljon en, ingedeeld bij de IJ-brigade, met de Plancius overgeplaatst naar Palembang, de hoofdstad van Zuid-Sumatra.

Standplaats werd Soengei-Gerong en het te beschermen gebied vier vierkante kilometers. Op het terrein bevonden zich onder meer huizen en gebouwen van de Bataafse Petroleum Maatschappij. Intussen werd het in Palembang zelf steeds onrustiger. 

Eerste Politionele Actie

In Palembang was gebrek aan voedsel en stierven veel mensen de hongerdood. Op oudejaarsdag 1946 begon de strijd om de stad te zuiveren van vijanden en vertrok de eenheid van Meijer  op 4 januari met  landingsvaartuig O103 naar deze plaats. Dat was met name om de vijandelijke kampongs rondom de stad te zuiveren.

Bij de demarcatielijn vond begin februari een drie-uur durend vuurgevecht plaats dat aan sergeant Kopper het leven kostte en twee gewonden, sergeant Pater en soldaat Jansen, opleverde. Aan het begin van de Eerste Politionele Actie waren er weer drie doden te betreuren toen een vliegtuig, dat een auto van de vijand onder vuur wilde nemen, te laat optrok en te pletter sloeg. 

Extemisten hadden de weg vol olie laten lopen en in brand gestoken. Eventuele ploppers waren overigens niet van burgers te onderscheiden omdat zij geen uniform droegen. 

 

 

 

 

 

 

f t

Login