Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Fons Hertog


Mr. Fons Hertog iwas van 10 januari 2012 tot februari 2018 burgemeester van Huizen. Hertog studeerde rechtsgeleerdheid en was achtereenvolgens  burgemeester van Velsen en van Haarlemmermeer. Vanaf 2007 was hij waarnemend burgemeester van Bergen, Purmerend en tot januari 2012 van Huizen; in januari 2012 werd hij benoemd tot burgemeester aldaar.  Tot 2006 was Hertog lid van het comité van de Regio’s van de Europese Unie.


Heeft u toevallig zelf ook militairen in de familie?

  • Burgemeester Hertog antwoordde: Neen, zelf heb ik geen militairen in de familie

In uw functie bent u al al vaker in contact geweest met veteranen. Wat zijn uw ervaringen?

  • Burgemeester Hertog antwoordde: Inderdaad heb ik vanuit mijn functie vaak contact gehad met veteranen. Dat geldt hier in Huizen, maar ook in andere gemeenten waar ik burgemeester ben geweest. Steeds opnieuw hoor ik hoe belangrijk zij het vinden om onderling contact te blijven houden, het blijven uitwisselen van hun ervaringen en het ophalen van hun herinneringen. Het praten over ‘die tijd’ is zeer belangrijk. Ook vinden ze het fijn om hun verhalen te vertellen aan hen, die het zelf niet meegemaakt hebben, zoals bijvoorbeeld kinderen. Tot nu toe hebben wij in Huizen altijd de schooljeugd betrokken bij de viering van veteranendag. Door beide partijen, kinderen en veteranen wordt dit enorm gewaardeerd. De kinderen gaan op in hun verhalen en de veteranen vinden het fijn hun ervaringen te vertellen, zodat ze ervan kunnen leren. Dat vind ik zelf erg belangrijk.

Wat zijn volgens u zaken veteranen betreffende die meer onder de aandacht zouden moeten worden gebracht?

  • Burgemeester Hertog antwoordde: Wat ik graag meer onder de aandacht wil brengen is het belang van het uitwisselen van ervaringen onder de jongere veteranen. Vaak staan de veteranendagen nog teveel in de belangstelling van de militairen, die in de tweede WO en in Nederlands Indië hebben gediend. Uiteraard wordt deze groep steeds kleiner. Zo langzamerhand melden zich ook de veteranen van de eerste VN-vredesmissies, zoals Libanon, maar de belangstelling van veteranen uit de latere missies is nog niet groot. Ik hoop, dat de nieuwe opzet van dit jaar, regionaal met een combinatie met Bussum Bridgehead aanleiding is voor jonge veteranen om ook naar de viering van veteranendag te komen.

Vind u dat veteranen voldoende aandacht krijgen of heeft u nog verbeterpunten?

  • Burgemeester Hertog antwoordde: In principe is er voldoende aandacht waar het gaat om de gemeentelijke viering en contacten. In Huizen hebben we een veteranensociëteit, waar veteranen maandelijks een middag bijeenkomen. Ik draag dat initiatief een warm hart toe en eens per jaar breng ik daar ook een bezoek als hun beschermheer. Landelijk kan de aandacht voor veteranen misschien nog wel wat verbeteren. Ik heb het dan over de nazorg van Defensie voor militairen die terugkeren van vredesmissies en het verlenen van ondersteuning bij de verwerking van hun ervaringen.

Kunt u een woord tot onze veteranen richten?

  • Burgemeester Hertog antwoordde: Ik roep alle veteranen in Huizen op zich aan te melden voor de veteranendag op 9 mei a.s. Het programma is zeer aantrekkelijk.. Ik zal er zelf ook zijn en hoop u daar te ontmoeten. Bezoek ook eens de veteranensociëteit, elke derde donderdagmiddag van de maand in de Brassershoeve, Waterstraat 2 in Huizen. Graag tot ziens op camp Bridgehead  op 9 mei!

 

[ Terug
f t

Login