Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Deijckerhoff


Werkzaamheden te Atjeh

Christoffel Deyckerhoff (Den Haag, 8 juni 1840 - aldaar, 17 juni 1911) volgde een militaire opleiding en trad in dienst van het Nederlands Indisch leger. Hij onderscheidde zich tijdens de tweede expeditie naar Atjeh en werd in de rang van kapitein per Koninklijk Besluit van 6 oktober 1874 nummgeneraal Christoffel Dyckerhoff gouverneur van Atjeh echtgenote Marie Françoise Meyer vijf dochters met echtgenoten officieren Gehrung Tummers Terster 10 benoemd tot ridder in de Militaire Willems-Orde vierde klasse voor zijn verrichtingen gedurende de jaren 1873 en 1874.

In 1883, tijdens de ramp, die het gevolg was van een zware uitbarsting van de Krakatau, maakte hij zich dusdanig verdienstelijk dat hij werd benoemd tot ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.  Deykerhoff werd in 1891 benoemd tot gouverneur van Atjeh en Onderhorigheden maar in 1896 van zijn functie ontheven vanwege het weer oplaaiend geweld alhier.

Latere loopbaan

Gedurende zijn periode als Gouverneur van Atjeh kreeg hij veel kritiek voor zijn aanpak bij de aanval op de Atjehse benteng Kaloet en zijn politiek waarbij hij gebruik maakte van Inlandse Bondgenoten. Desondanks verkreeg hij voor zijn optreden gedurende het jaar 1893 in de rang van generaal-majoor de Militaire Willems-Orde derde klasse (Koninklijk Besluit van 16 april 1895, nr. 34).

Nadat "het Kaartenhuis van Deykerhoff" in april 1896 door het verraad van Teukoe Oemar was ingestort, vertrok hij in 1896 naar Nederland, waar hij de dienst met pensioen verliet. Hij was de betovergrootvader van Jaap Boreel.


 

[ Terug ]

 

 

f t

Login