Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Gunning1

Eerste luitenant Johannes Gerardus Hermanus Gunning, geboren te Medan op 19 mei 1924, gesneuveld op 4 januari 1952 te Hari Dong, was ten tijde van zijn dood gehuwd; hij was afkomstig van het Regiment Oranje Gelderland. Korea8Hij werd bij Koninklijk Besluit van 13 maart 1952 nummer 37 postuum begiftigd met het Bronzen Kruis.

Dat was omdat hij zich door moedig optreden tegenover de vijand had onderscheiden als officier van het Nederlandse detachement Verenigde Naties op Korea, toen op 4 januari 1952 een aanval op Silver Star Hill werd bevolen uit te voeren door een patrouille, waarbij hij als commandant van de vlammenwerperploeg was ingedeeld.

Toen de aanval dreigde vast te lopen als gevolg van hevig tegenvuur  en afweer met handgranaten heeft hij de soldaat die de vlammenwerper bediende gedwongen mee voorwaarts te gaan en door dit optreden het moreel van de vijand zodanig verzwakt dat de patrouille de haar opgedragen taak ten uitvoer kon brengen. Bij de voortzetting van deze actie verloor hij het leven (bron: onderscheidingenforum).


 

[ Terug
f t

Login