Afdrukken
Details: Hoofdcategorie: Vredesmissies jaren negentig Categorie: Unprofor | Gepubliceerd: 18 maart 2014
Inleiding
 
De United Nations Protection Force (UNPROFOR) was een VN-vredesmacht die tijdens de Bosnische Oorlog actief was in voormalig Joegoslavië. UNPROFOR was voornamelijk actief in de hedendaagse landen Kroatië, Bosnië en Herzegovina en Macedonië. In totaal leverde Nederland 9753 militairen aan UNPROFOR. Tijdens de uitvoering van hun taken voor UNPROFOR kwamen 7 Nederlanders om het leven, waarvan drie door directe gevechtshandelingen.

Sergeant der eerste klasse Willo Martens (10 oktober 1993: zit in een mercedesJeep als passagier achterin. Bestuurder majoor van Baal keert voertuig op een landweg voor een brug en rijdt achteruit de berm in op een mijn en Willo overlijdt aan de verwondingen daarvan).

Soldaat der 1e klasse Jeffrey Broere (29 maart 1995: Bosnische Serviërs beschieten observatiepost T2 bij Jajici) en soldaat der 1e klasse Raviv van Renssen (8 juli 1995: een moslimstrijder gooit een handgranaat naar een pantservoertuig waarvan hij boordschutter was bij Srebrenica). Het eerste Nederlandse slachtoffer was echter een militair van 1(NL/BE)VN Tbat. Op 18 februari 1993 verloor de 22-jarige korporaal der eerste klasse Petrie Crijns haar leven bij een noodlottig verkeersongeval.


 

[ Terug ]