Joustra en Van Ede


Yep-Jan Joustra, voorzitter van de Nederlandse UNIFIL-vereniging, werd in 1975, op 17-jarige leeftijd, gekeurd voor de militaire dienst. Bij deze keuring gaf hij aan dat hij wel bij een VN-onderdeel geplaatst wilde worden, maar hij voltooide eerst zijn studie, alvorens in dienst te gaan (dat was indertijd gebruikelijk).

In november 1980, na de beëindiging van zijn studie Kerstboom in Libanon(pedagogiek, marketing en business management), werd  Joustra als dienstplichtig soldaat ingedeeld bij bij het Pantser Infanterie Regiment Johan Friso. Na een maand hoorde hij dat hij met het Nederlandse detachement van UNIFIL naar zuidwest-Libanon zou worden gezonden.

Op 10 maart 1980 vertrok men met een jumbojet naar Tel Aviv en vandaar met vrachtauto’s verder naar Libanon. In de daarop volgende zes maanden werkte Joustra mee aan de opbouw van de post en had hij tal van andere taken. Andere UNFIL'ers over wie u hier artikelen kunt vinden zijn trouwens Henk Verhaaf, Siebe Boonstra en Kees van Rijn.

Na zijn diensttijd vervulde Joustra diverse managementfuncties bij Amsterdam RAI, Content en CineVideo Groep. Hij was daarna onder meer senior partner bij Krauthammer International en gaf daar mede invulling aan de leidende positie en groei van Krauthammer in Nederland,  Europa en Azië. Hij is tegenwoordig partner bij Business Impact Training BV en docent ERM aan de Amsterdamse Business School/UVA.

Joustra is verder bestuurslid van de Landelijke Stichting tegen Zinloos Geweld (tegenwoordig MOED.nl); deze stichting stimuleert en ondersteunt met haar visie MOED initiatieven voor verbetering van de woon  -werk –en leefomgeving en streeft naar een samenleving waarin  iedereen zich bewust is van de oorzaken en gevolgen van pesten en geweld. Hij is daarnaast voorzitter van de Nederlandse UNIFIL Vereniging en heeft als hobby zeilen.   

Opvallend

Tijdens de Franse Nationale Feestdag legden ook twee Nederlandse oud-UNIFIL-militairen eenNederlandse militair UNIFIL krans op het graf van de onbekende soldaat bij de Arc de Triomph in Parijs. Dat waren Joustra en zijn maat Nico Lemmerman.

Joustra vertelde in De Telegraaf van 13 juli 1984: Toen vorig jaar door die gigantische bomaanslagen in Beiroet zo’n 200 Amerikaanse en Franse soldaten in hun slaap werden vermoord hebben wij spontaan besloten als oud-UNIFIL’lers onze adhesie te betuigen.

Nico en ik zijn toen een geldinzamelingsactie gestart met de naam “Blauwe Baretten” onder oud-Libanongangers; we hebben een paar duizend gulden opgehaald. Op D-Day hebben wij symbolisch een krans gelegd in Margraten maar in dezelfde tijd werd op  alle graven van de omgekomen Amerikaanse UNIFIL’ers op de militaire begraafplaats te Arlington een krans gelegd van ons geld. Nu doen wij op 14 juli hetzelfde voor de Franse slachtoffers (bron: Nederlands eerbetoon. In: De Telegraaf, 13 juli 1984).


Bronvermelding


[ Terug

f t