Afdrukken
Details: Hoofdcategorie: Unprofor Categorie: Officieren, manschappen en kaderleden van Unprofor | Gepubliceerd: 20 oktober 2013

Petrie Crijns

 

Petrie Crijns, afkomstig uit Amby, Maastricht, was een 22-jarige korporaal eerste klasse, werkzaam bij de Alpha-compagnie van het transportbataljon in Busovaca, Bosnië-Hercegovina, die aldaar op 18 februari om het leven kwam bij een ongeluk.  Zij was op 8 november 1992 voor de eerste keer naar Bosnië-Hercegovina vertrokken, als onderdeel van UNPROFOR,  keerde in januari voor een kort verlof naar Nederland terug en zou op 3 mei definitief naar haar woonplaats Amby terugkeren.

Crijns gleed uit, viel met haar hoofd tegen een wiel van een militair voertuig en overleed onderweg naar het ziekenhuis aan haar verwondingen.  Het ongeval vond plaats op de weg van Tuzla naar Zenica; het voertuig waardoor Crijns geraakt werd maakte deel uit van een convooi. Later, op donderdagmiddag drie uur, werd de compagnie van bijna driehonderd man op appel geroepen en het nieuws overgebracht. Crijns werd met militaire eer begraven op het kerkhof van de H. Walburga-parochie in Amby. Leden van de Alpha-compagnie hielden ieder een brandende kaars vast en brachten haar aldus een laatste hulde.  Zij vormden vervolgens een erehaag waardoor Petrie naar haar laatste rustplaats werd gebracht.

Crijns werd in juni  1993 herdacht in de eucharistieviering, die geleid werd door aalmoezenier Fiddelaers, gehouden op Eerste Pinksterdag Memorial Day in Margraten.


Bronvermelding

[ Terug