Afdrukken
Details: Hoofdcategorie: Vredesmissies vanaf 2000 Categorie: ISAF | Gepubliceerd: 05 maart 2014

Boreel5


Hieronder staat een selectie van foto's van Jaap Boreel, gemaakt tijdens de vier maanden dat hij in de functie van Deputy Medical Advisor bij het hoofdkwartier van ISAF (International Security Assistance Force) actief was. De toelichting daarbij is van hemzelf. Klik op de foto's om ze te vergroten (copyright foto's en tekst: Jaap Boreel).

Meer foto's kunt u bekijken in het fotoalbum (copyright foto's: Jaap Boreel).


Jaap1Nadat we net een paar weken in Northwood waren gesettled, kreeg ik te horen (2004) dat ik vanuit het NATO Maritime Component Command Northwood, zou worden uitgezonden naar Afghanistan, om daar gedurende 4 maanden als Deputy Medical Advisor van HQ ISAF te functioneren. Zo gaat dat bij de Marine.

Net naar buitenland verhuisd, gedoe van verhuizing net achter de rug, vrouw net zwanger van tweede en dan weer op pad moeten! "Was, wordt, lees voor kip, konijn" is een gevleugelde uitspraak bij de Marine en wil zoiets zeggen als dat zaken vaak toch net weer even anders blijken dan aanvankelijk verwacht! Gelukkig werd gezin uitstekend opgevangen door de daar aanwezige en sterke Nederlandse en NATO community! Op de fotootjes afscheid van 4 jarig dochtertje Maxime.

 


 Boreel2Ontmoeting met de Afghaanse Minister of Public Health (Suhaila Siddiq). Deze fragiele, doch zeer kordate vrouw was een van de weinige vrouwelijke ministers in de regering van Karzai. In haar jongere jaren was zij een frontchirurg voor de Muja Hidddeen, doch zij is opgeklommen tot de rang van Generaal en uiteindelijk Minister.

Wikipedia info: General Suhaila Siddiq (born in 1938), often referred to as "General Suhaila", is a retired politician from Afghanistan. She served as the Minister of Public Health from December 2001 to 2004. Prior to that, she worked as the Surgeon General in the military of Afghanistan.

As a government minister, she has been given the title Honorable before her name. Siddiq is one of few female government leaders in Afghanistan, and is the only woman in Afghanistan to hold the title of Lieutenant General. She has been working for the government of Afghanistan since Mohammed Zahir Shah's reign.


 

Jaap3Zij had Boreel ontboden om hem te bedanken voor zijn assistentie na het instorten van een vleugel van het Jamhuriat Hospital in Kabul op 28 juli 2004. Hierbij zouden 30 Chinese arbeiders, die bezig waren met renovatiewerkzaamheden, zijn omgekomen.

 

 

 


Jaap4 Boreel ontving voor zijn assistentie na het instorten van het Jamhuriat Hospitaal in Kaboel, uit handen  van de ISAF Force Commander, General Rick Hillier (CAN), de Commanders Commendation. Een hoge award, die slechts enkelen uit zijn handen hebben mogen ontvangen.

 

 


Jaap5Boreel in "Full battle dress" tijdens een schietoefeningetje in de woestijn net buiten Kabul. Wanner men de poort van HQ ISAF verliet diende men altijd bewapend te zijn en helm en scherfwerend vest te dragen.

In 2004 beperkte de ISAF missie zich slechts tot Kabul en een aantal andere gebieden in Afghanistan. De rest van het land werd gecontroleerd door Operatie Enduring Freedom, voornamelijk uitgevoerd door de Amerikanen. Wel werd er toen reeds gepland om de missie uit te breiden naar alle overige gebieden van het land. Daartoe moesten ook toekomstige locaties worden verkend en zo werd Boreel samen met een Estoonse Collega van de JMED (de Medische staf Cel van HQ ISAF) op verkenning gestuurd naar Mazar E-Shariff in het Noorden van Afghanistan.

Ruim een jaar later streken de Nederlanders neer in Mazar E-Shariff om aldaar een Provincial Reconstruction Team op te richten. Boreel zat toen inmiddels weer in Northwood, UK.


Jaap6Door het "thuisfront" werden dozen met speelgoed opgestuurd naar divers personeel dat geplaatst was op HQ ISAF. Op deze foto deelt Boreel speelgoed uit aan moeders van zieke kindertjes die opgenomen waren in het Kabul Childrens Hospital. De moeders waren wat onwennig, maar de kindertjes, hoe ziek dan ook, kregen tenminste weer even een glimlach op hun gezichtjes.

 


 Jaap7Ook onderhield de JMED Staf zich met de in het gebied ontplooide medische faciliteiten en werden regelmatig bezoekjes gebracht aan diverse Veldhospitalen. Op de foto het bezoek aan Duitse collega’s van Duits Veld Hospitaal op "Camp Warehouse" aan de rand van Kabul.

 

 

 


Jaap8Samen met Col. Baumgaertner op bezoek bij Amerikaans veldhospitaal in Bagram, een gigantische Amerikaanse basis ongeveer 60 km ten noorden van Kabul.

 

 

 

 

 

 


Boreel8Met de Helicopter weer terug vanuit Bagram naar Kabul. Het werd één van Boreel’s meest spectaculaire helicoptervluchten, tussen de steile wanden van een ravijn, vlak boven de grond en rakelings langs rotsen vliegend. 

  

 

 


Jaap9De Helicopters moesten daar uiteraad allerlei tactische procedures uitvoeren om vijandelijk vuur van Taliban zoveel mogelijk te vermijden. Aan Boreel’s grijns te zien vindt hij het allemaal wel mooi om mee te maken!

 

 

 


Jaap10Een kiekje, genomen op een van de mooie plekjes in en om Kabul, van het volledig aan puin geschoten Koninklijk Paleis van Kabul.

Niet alleen de Russen, maar ook de Taliban hebben door beschietingen zware schade aan het Paleis toegebracht.

 


 Jaap11De Kabul Golf & Country Club; let wel op mijnengevaar als je je golfbal "in the rough" slaat!!

 

 

 

 


Jaap13Vanaf "TV-Hill" heb je een prachtig uitzicht over geheel Kabul. Dit is een vrij hoge heuvel, midden in de stad, waar vroeger het TV station op was gevestigd. Uiteraard is het ook een zeer strategisch punt, waarvandaan men de hele omgeving kan waarnemen.

 

 

 


Jaap12Overal in en rond Kabul vind je de overblijfselen van de oorlog, met name veel vernietigd Russisch wapentuig, zoals tanks en pantservoertuigen.

Wel wordt het zwaar afgeraden deze te beklimmen, daar de kans bestaat, dat de Taliban booby traps heeft aangebracht, of dat er nog instabiele munitie in ligt! Afblijven dus!

 

 


 VBoreel3riendschappelijke ontmoeting met enkele Afghaanse militairen.

 

 

 

 


Boreel4Met een Belgische collega rende Boreel dagelijks rondjes over het kamp. Al rennend kwamen ze op het idee om, ten behoeve van het goede doel, een halve marathon te organiseren, die zou worden gerend op het kamp. Dit  betekende 38 rondjes hardlopen, in de hitte en in de stofstormen, die regelmatig voorkwamen.

Zij enthousiasmeerden een grote schare aan mederenners en niet meerennende donateurs en zamelden maar liefst €16.000 in. De opbrengst is geschonken aan een project waarmee een schooltje ver weg in de Panshir vallei, waar men normaliter van hulp verstoken was, te ondersteunen.

 

 

 


Boreel6Zomaar een kiekje van een karakteristieke straatbeeld en mensen in Kabul.

 

 

 

 


Boreel7Aanvankelijk was Boreel als enige van het NATO Maritime Component Command Northwood uitgezonden naar HQ ISAF. Toen Boreel zijn tour er echter opzat was er inmiddels een hele groep collega officieren vanuit hun HQ uit Engeland uitgezonden naar HQ ISAF.

Boreel heeft toen, bij wijze van ludieke afscheidsstunt, het "Senior Northwood Maritime Staff Officierschap" overgedragen aan de Lkol de Ronde, die die taak toen heeft overgenomen. Het hield toch ook een beetje in dat de meest senior Officier een beetje de rest van zijn collega’s opving, begeleidde en ondersteunde.

 


 [ Terug ]