P1290794


Levensloop

Harry van Spronsen  werd op 21 februari 1929 in Den Haag geboren, waar hij onder meer de Montessorischool bezocht. Onder meer omdat hij in zijn jeugd meerdere keren met zijn familie moest verhuizen.

Na de scheiding van zijn ouders besloot Van Spronsen zich, na de Tweede Wereldoorlog, aan te melden als oorlogsvrijwilliger (OVV'er).  

P1290784

Aldus vertrok hij met de Johan van Oldenbarnevelt naar Aldershot (Engeland), om daar een twee maanden durende opleiding tot soldaat te volgen.

Van hier reisde hij met de Grote Beer naar Tandjong Priok, Batavia. Van Spronsen werd nu ingedeeld bij de verbindingsdienst. Commandant van de T-Brigade, waaronder Van Spronsen viel, was indertijd kolonel D.R.A. van Langen.  

In deze periode ging het gerucht dat wanneer men overgeplaatst wilde worden bij de Marine er de mogelijkheid was terug naar Nederland te gaan, aldaar een opleiding te volgen, en vervolgens als Marinier weer terug te keren naar de Oost.

Een aantal soldaten, waaronder Van Spronsen, ging vervolgens over bij de Marine in Soerabaja en werd ingedeeld bij de Mariniersbrigade.  P1290774

Met deze brigade nam Van Spronsen in 1947 aan de eerste politionele actie deel. In deze periode reisde hij, samen met 2-6 RI,  het eerste regiment steuntroepen en de Inlichtingen- en Veiligheidsdienst, van Samarang naar Salatiga. 

In 1949 kreeg Van Spronsen verlof naar Nederland terug te keren, waar hij in de Marinierskazerne in Doorn aan een nieuwe opleiding bij het Korps Mariniers begon. 

Van Spronsen verliet later de militaire dienst en begon aan een loopbaan in de techniek. Eerst repareerde hij radiatoren en later verrichtte hij werkzaamheden in het stucadoorsbedrijf van zijn vader.  Toen hij, jaren later, met pensioen ging was hij inmiddels werkzaam als chef van de postkamer. 

Tegenwoordig is Van Spronsen zeer actief binnen de veteranenwereld, met name daar waar het zijn oude sobats uit de Oost betreft. 


Het filmpje hieronder is gemaakt tijdens de reünie in de Generaal-Majoor de Ruijter van Steveninck kazerne op 26 mei 2018. Die was georganiseerd voor veteranen van alle onderdelen, die deel uit hebben gemaakt van de Tijger-Brigade en alle overige onderdelen en brigades die op Java gelegerd zijn geweest.

De Astrid die Van Spronsen bedankt is Astrid van der Burg, die de website over het Veluwebataljon opgezet heeft en de facebook Indië-veteranen  beheert. 


f t