P1290870


Indische periode

Freek Willemsen werd op 14 september 1925 in Den Haag geboren. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd hij door de bezetter ingezet bij de Arbeidsdienst. Hij wist echter te ontsnappen en met de hulp van zijn moeder onder te duiken in Brabant. 

Toen ook het noorden van Nederland bevrijd was meldde Willemsen zich voor de dienst in de Oost aan. Hij werd in eerste instantie naar Gilze-Rijen gezonden en in een houten barak ondergebracht. Van hier  kwam hij vervolgens bij de Pionierscompagnie in Maastricht terecht. Willemsen keerde terug naar Gilze-Rijen, waar hij werd ingedeeld bij de Vierde Genie Veldcie, een van de zogenaamde "Calmeyer-eenheden".  P1290872

Willemsen vertrok op 7 oktober 1946 met de Johan van Oldenbarnevelt naar Batavia, waar hij op 4 november 1946 aankwam. Het werkterrein van zijn eenheid omvatte geheel Oost-Java, met name het gebied rond Samarang.

Hoewel Willemsen getuige was van strijdhandelingen, waaronder beschietingen, vielen er in zijn nabije omgeving geen doden. Wel werd een makker door een kogel, die dwars door de benzinetank van zijn auto was gegaan,  in de bil getroffen. 

In deze periode waren ziekten als malaria en dysenterie de ergste vijanden, die Willemsen dan ook diverse malen in het ziekenhuis deden belanden. 

Latere leven

Willemsen keerde op 11 augustus 1949 met de Waterman terug naar Nederland, waar hij  werk vond bij het Natuurhistorisch Museum in Leiden. Tot zijn taken behoorde indertijd het opzetten van vogels, vlinders en insekten.  Later kwam Willemsen in dienst van de Rijksgeologische Dienst in Haarlem, waar hij de assistent van een hoogleraar werd. 

Willemsen was getrouwd (zijn echtgenote is overleden) en heeft twee kinderen. Zijn hobbies zijn fotograferen, schelpen en foraminiferen verzamelen en reizen (onder meer naar Afrika). 

 

f t