Henk de Beer


Biografie

Henk de Beer (geboren op 19 april 1926) kwam in maart 1947 op bij het Korps Mariniers in de Willem III-kazerne te Bergen op Zoom. Hij volgde aldaar een opleiding van vier maanden maar werd wegens een ontsteking in eerste instantie afgekeurd om naar Indië te gaan. Hij werd vervolgens ingedeeld te Volkel, Den Haag, Rotterdam en Doorn en in 1948 goedgekeurd.

De Beer vertrok per De Grote Beer naar Soerabaja, waar hij naar een buitenpost werd gezonden. Aldaar moest hij op patrouille en toen hij terugkeerde was de bemanning van de post, vier manschappen, vermoord door wegwerkers.

Overige activiteiten

Op 19 december 1948 nam De Beer deel aan de landing op het strand van Glodong, noord-oost Java. Hij was toen werkzaam als mitraileurschutter en marcheerde van het strand naar Tjepoe; tijdens deze tocht werd een makker van hem dwars door het hoofd geschoten.

Niet lang hierna werd De Beer weer op een buitenpost (Trobelingo) geplaatst en uiteindelijk aldaar afgelost door Johan Keetelaar. De Beer keerde in juni 1949 met de Kota Inten terug naar Nederland. Hij was later weer woonachtig te Muiden.


Bronvermelding

  • 1995. Guus Kroon. Muidenaren overzee. Uitgave: Historisch Archief Muiden

 

 

f t