Afdrukken
Details: Hoofdcategorie: 1942-1950. Acties in Nederlands-Indiƫ Categorie: Officieren, kaderleden en manschappen actief tijdens de Politionele Acties | Gepubliceerd: 20 oktober 2013

Op patrouille


Opleiding

Jan Brouwer (geboren op 8 augustus 1927) trad op 8 augustus 1945 bij de gezagstroepen in Weesp in militaire dienst; aldaar kreeg hij opdracht NSB'ers te bewaken in het bewakingskamp bij de Roskambrug. In december 1945 kreeg hij een opleiding bij de Koninklijke Militaire Academie te Breda.

Eind december werd hij overgebracht naar Engeland, waar hij in Glasgow een zeven maand durende infanterieopleiding volgde.  Brouwer werd nu bevorderd tot korporaal en in Nederland overgeplaatst bij de Elias Beeckmankazerne te Ede. Op 11 april 1947 vertrok hij op de Johan van Oldebarnevelt naar Indië.

Activiteiten in Indië

Brouwer nam vanuit Soerabaja, ingedeeld bij de Mariniers, deel aan de Eerste Politionele Actie en veroverde met zijn troep onder meer Madoera. Hij werd overgeplaatst naar Java, en was ten tijde van de Tweede Politionele Actie op een buitenpost geplaatst, vanwaaruit hij patrouilles moest lopen.

Tijdens deze Actie werd Brouwer overgeplaatst naar Nandjoek en Madioen, waar hij voornamelijk aan patrouilles deelnam. Op 24 maart 1950 keerde hij met het stoomschip Waterman terug naar Nederland, waar hij later ging werken bij Hamstra in Weesp.


Bronvermelding


[ Terug