Medan


Inleiding

Sergeant der Marechausee E.I. Irot (naam wordt ook wel gespeld als Eiroth), geboren te Menado, 12 september 1913 en overleden te Medan op 12 april 2005, kreeg voor zijn activiteiten tijdens de Malakka-expeditie in 1942 bij Koninklijk Besluit van 28 februari 1947 nummer 75 de Militaire Willemsorde. Hij werd in december 1941 met zijn afdeling naar Medan geroepen. Aldaar kregen 100 Marechaussees, ingedeeld in vier brigades, de opdracht om onder commando van kapitein T.J.W.F.M. Supheert naar Malakka te marcheren om tegen de Japanners te strijden.

Deze troepen werden in januari 1942 door de militaire luchtvaartdienst naar Singapore overgevlogen; in Labis kreeg de groep van generaal Wavell het bevel om de guerillastrijd tegen de Japanners te gaan voeren rond het plaatsje Ajer Panas. Het gelukte kapitein Supheert en zijn manschappen, waaronder Irot, tot viermaal toe de opmars van de Japanners te vertragen maar de troep raakte wel hoe langer hoe meer afgesloten.

De tocht van Irot

Toen men het bericht vernam dat Singapore gevallen was besloot kapitein Supheert met zijn afdeling naar Sumatra terug te keren en zond Mesigithij een verkenningspatrouille naar de kust. Een ploegje van zes mannen, waaronder Irot, kapitein Supheert en dokter van der Schroef, voer met een vissersprauw over en kon aldaar door contact met de assistent-resident van de laatste stand van zaken op de hoogte worden gebracht.

Irot keerde nu met een sampang terug naar de kust van Malakka, waar hij landde op een plaats die omstreeks 12 kilometer verwijderd was van waar zijn manschappen zich moesten bevinden. Irot verkleedde zich als visser, zodat hij zich vrij tussen de Japanners kon bewegen, huurde een fiets en wist 28 van zijn makkers te bereiken (de rest was omgekomen tijdens gevechten met de Japanners).  Dit gezelschap voer nu in stormweer naar Benkalis, waar de groep in twee afdelingen werd opgesplitst. Een groep kwam onder commando van luitenant Kroon en de tweede onder Irot en vervolgens zette men koers naar Indrapoera.

Het dagblad 29 april 1947Locomotief 24 november 1947 Woning van de luitenant Chinees te Medan

 

 

 

 

 

 

Verdere verrichtingen

Omdat er een storm opstak besloot Irot een kreek binnen te varen en met signalen de (omgeslagen) prauw van Kroon naar de wal te geleiden. Hierna werd opgerukt naar Indrapoera, waar men een nieuwe uitrusting kreeg en de opdracht ook op Sumatra de guerillastrijd tegen de Japanners aan te binden.

Het was toen echter april 1942 en toen het bericht van de capitulatie kwam wist Irot kapitein Supheert terug te vinden in een krijgsgevangenenkamp te Kabandjahe;Medan batak kampong van hem kreeg Irot de opdracht het contact tussen krijgsgevangen gemaakte officieren te verzorgen. Irot wist nog luitenant Kroon in Gloegoer te bereiken voordat de Japanners iedere activiteit verder onmogelijk maakten.

Activiteiten tijdens de oorlog

Irot vestigde zich nu aan de Achterweg te Medan en verrichtte tijdens de oorlog koeliediensten. Direct na de Japanse capitulatie meldde hij zich bij dokter van der Schroef, die hij in Hotel de Boer terugvond.

Niet lang hierna werd Irot opnieuw ingedeeld, nu bij het Medanbataljon, later hernoemd tot het VIde bataljon infanterie. Irot beschouwde wat hij allemaal had gedaan als zijn plicht; ondanks dat werd hij buitengewoon bevorderd van marechaussee eerste klasse tot sergeant. Daarnaast werd hij benoemd tot ridder in de Militaire Willemsorde vierde klasse. Na de onafhankelijkheid van Indonesië trad hij toe tot het Indonesische leger. Hij overleed in 2005. 


Bronvermelding


[ Terug ]

f t