De vier militairen die omkwamen worden begraven


Zie ook het album. Copyright: Gerard van der Lee


Inleiding

Tijdens de eerste maanden van 1949 was het in de streken rond Ngandjuk (Oost-Java) verre van rustig. In de kampong Sawahan troffen Nederlandse troepen bij het doorzoeken van de woningen een groot aantal wape4 lijkkisten2ns aan, waaronder ook automatische, en een enorme hoeveelheid explosieven.  Daarnaast werd, eveneens in de omgeving van Ngandjuk, acht ton munitie buitgemaakt en viel een grote hoeveelheid explosieve stoffen in Nederlandse handen.

In de de periode december 1948, dus het begin van de tweede grote actie, tot en met eind maart 1949, dus een periode van drie maanden, kwamen in Nederlands-Indië 611 Nederlandse soldaten om het leven. De naam van de vier Huzaren van Boreel, hieronder besproken, werd in de dagbladen slechts kort vermeld, onder het kopje Gevallen in Indonesië.

Vier Huzaren van Boreel

Op vrijdag 18 maart 1949 kwam het bericht dat vier man van het tweede peloton Regiment Huzaren van Boreel gesneuveld waren. De vier soldaten die bij de ontploffing van een trekbom op 18 maart 1949 omkwamen waren:

  • Korporaal Jan Moesker (Wildervank, 22 maart 1926-Ngandjuk, 18 maart 1949)
  • Wachtmeester Willem Lindeman (Amsterdam, 31 augustus 1927-Ngandjuk, 18 maart 1949)
  • Huzaar Cornelis Slabbekoorn (Schore, 7 juli 1927-Ngandjuk, 18 maart 1949) 
  • Huzaar Johannes Stephanus Oosterholt (Zutphen, 1 maart 1927-Ngandjuk, 18 maart 1949).

Bij de brug bij Perak had het tweede peloton tijdens de begeleiding van het konvooi een trekbom gevonden. Moesker, Lindeman, Slabbekoorn en Oosterholt probeerden het projectiel uit te graven en onschadelijk te maken, waarbij de bom ontplofte en alle vier doodde.

Nasleep

De commandant van de vier Huzaren, majoor J.L. Hollertt, vroeg aan tweede luitenant G. van der Lee, die de vier, in tegenstelling toEen trekbomt Hollertt zelf, niet persoonlijk had gekend, om zorg te dragen voor de begrafenis. Deze regelde aldus de laatste rustplaats van de vier, die op zaterdag 19 maart 1949 te Madioen begraven werden.

De vier werden later ter ruste gelegd op het Ereveld Kembang Kuning te Soerabaja. Inmiddels zijn de vier opnieuw begraven, nu definitief, door de tijd. Bijna niemand kent namelijk de namen meer van deze vier jongens, die sneuvelden voor het Vaderland. Al in 1949 waren ze verworden tot voetnootjes in de geschiedenis.


Zie ook

Bronvermelding


 [ Terug ]

 

f t