Afdrukken
Details: Hoofdcategorie: Manschappen - artikelen Categorie: Infanterie | Gepubliceerd: 11 juli 2016

Moerman. Paul


Vroege jaren

Paul Moerman (Maasland, 3 december 1916 - Leiden, 4 december 2020), een boerenzoon, werd op 19-jarige leeftijd, in 1936,  opgeroepen zijn militaire dienstplicht te vervullen en ingedeeld bij het Regiment Grenadiers en Jagers, dan deels gelegerd op het Kamp te Waalsdorp

Slag bij Ypenburg

Toen de Duitsers Nederland binnenvielen kregen Moerman en zijn bataljon Grenadiers order deel te nemen aan de Slag om de Residentie.  Op 10 mei 1940 volgde de opdracht vliegveld Ypenburg op de Duitsers te heroveren. Moerman2 De manschappen werden voor dit doel in open vrachtauto's naar de Hoornbrug te Rijswijk vervoerd.

Hun commandant, luitenant Leutscher, sneuvelde die dag. De herovering van Ypenburg gelukte wonder boven wonder wel maar leverde het Nederlandse leger 98 doden op, waaronder 12 uit Moermans compagnie.

De Slag om Ypenburg noemde Moerman later "de dag der verschrikkingen". De namen van de twaalf manschappen van de derde compagnie, tweede bataljon Grenadiers die omkwamen waren:

Doordat men vliegveld Ypenburg heroverde op de Duitsers werd het voor Koningin Wilhelmina en de regering mogelijk per vliegtuig naar Londen te vluchten. Hoogstwaarschijnlijk, althans volgens Moerman, verloren de Duitsers, door de grote verliezen die ze hadden geleden tijdens de Slag om Ypenburg, later de Slag om Engeland.

Twee weken later werd de compagnie van Moerman te voet naar Delft en Overschie gezonden om aldaar de strijd met de Duitsers aan te gaan. Moerman was ingedeeld als verkenner en ging dus voorop. Bij deze gelegenheid raakte hij niet gewond. 

Naoorlogse loopbaan 

Toen de oorlog was afgelopen en de vrede getekend hielp een neef Moerman een opleiding te gaan volgen. Daarnaast was hij werkzaam als voluntair bij een makelaarskantoor. In 1947 volgde uiteindelijk zijn beëdiging als makelaar bij de rechtbank in Den Haag. Moerrman3Dit beroep oefende hij gedurende zestig jaar uit tot hij zich in 2007 liet uitschrijven. 

Moerman was twee keer getrouwd (en werd beide keren weduwnaar). Zijn levensmotto bleef altijd:: "Wees jezelf en haal voldoening uit je werk. Je wordt geleid, daar kun je op vertrouwen".  

Moerman was bij veel officiële (herdenkings) aangelegenheden present, zoals veteranendag en de dodenherdenking op Ypenburg. Daarbij droeg hij altijd het bord met de namen van de twaalf gesneuvelde makkers om zijn hals. Moerman was woonachtig in Leiden en begiftigd met het Mobilisatie Oorlogskruis. Voor een impressie van zijn uitvaart, op 12 december 2020, zie deze link.  Moerman werd begraven op Begraafplaats Rhijnhof in Leiden. 

Bronvermelding en zie ook


 Impressie Paul Moerman, uitleg over het bordje en herdenking bij het monument der Grenadiers & Jagers