Afdrukken
Details: Hoofdcategorie: Manschappen - artikelen Categorie: Infanterie | Gepubliceerd: 23 juni 2018

 

Nieuw Guineaveteraan J. Puyk

 


 Levensloop

Jan Puyk werd geboren in Hilversum op 10 januari 1936. Hij verbleef gedurende drie jaar, tegen de wil van zijn echtgenote in, in Nederlands Nieuw Guinea. Na aankomst werd Puyk in Biak gestationeerd en later overgeplaatst naar Manokwari. 

Zijn werkzaamheden aldaar bestonden onder meer uit eindeloze reeksen patrouilles lopen. Met zijn dienstmakkers verbleef hij gedurende een periode van drie maanden in de rimboe. In zijn tijd op Nieuw Guinea overleden twee soldaten: een aan een ziekte en de ander door een ongeval. Uiteindelijk kreeg Puyk orders naar Hollandia te reizen, vanwaar hij terugkeerde naar Nederland. 

Eenmaal in Holland rolde Puyk van de ene in de andere baan en werkte hij onder meer in een fabriek, tot hij aan de slag kon als gemeenteambtenaar in Hilversum. Daarnaast was hij actief als vrijwilliger bij de brandweer.

Over zijn periode in Nieuw Guinea heeft Puyk nooit willen praten. Niet met zijn zoon en ook niet tijdens de regionale veteranendag van Gooise- en Wijdemeren, Weesp en Hilversum op 9 juni 2018


 Puyk tijdens de regionale veteranendag