Afdrukken
Details: Hoofdcategorie: Manschappen - artikelen Categorie: Infanterie | Gepubliceerd: 02 december 2014

Paleizen van de sultan van Deli


Krijgsverrichtingen te Deli

Frederik Sander Jansen (1830-1897) was een Nederlands adjudant-onderofficier van het Indische leger en ridder in de Militaire Willems-Orde. In 1861 vestigde hij zich te Naarden, waar hij te werk gesteld was bij de vestiging van het Depot van Discipline. Hij meldde zich aan voor detachering bij het Indische leger en woonde in de rang van sergeant de krijgsverrichtingen te Deli van mei tot juli 1872 bij. Hij werd daarvoor in eerste instantie eervol vermeld.

Deli verkeerde in 1872 geheel in opstand en van alle kanten kwamen benden toegestroomd om de plantages te verwoesten en de "blanda's" het land uit te gooien. Zij gingen echter zeer onhandig om met hun vuurwapens, die ze met glas, blik, porselein en allerleiArsenaal vertrekpunt van de boottocht gruis gelaad hadden en in het wilde weg afschoten. Een ooggetuige meldde: Het is een echte guerrillakrijg, allerlei omzwervende benden, die alles vermoorden wat zij op hun weg tegenkomen.

Terugkeer naar Nederland

Bij Koninklijk Besluit van 6 november 1875 nummer 39 werd Jansen voor zijn activiteiten te Deli alsnog benoemd tot ridder in de Militaire Willems-Orde. Hij was inmiddels tot adjudant-onderofficier bevorderd en was later in die rang, na zijn terugkeer naar Nederland, werkzaam bij het garnizoen van Naarden, waar hij ook eerder al had gewoond.

Een neventaak die hij toen had was het straffen van lieden die zich misdragen hadden. Deze straf, een aantal slagen met de karwats, werd achter het arsenaal uitgevoerd op het bastion Oud Molen. Jansen werd later benoemd tot opzichter bij de militaire gebouwen. Hij had die functie nog steeds toen hij op 31 oktober 1878 te Amsterdam (voor de tweede keer)trouwde met Margaretha Wouterina van Eck.

Op 9 december 1881 zou het echtpaar uit Naarden vertrokken zijn omdat het Depot van Discipline naar elders werd verplaatst. Een andere bron meldt echter dat het Jansen in 1894 wegens zijn uitstekende diensten vergund was om naar zijn regiment terug te keren.


Bronvermelding en meer informatie


[ Terug ]