Afdrukken
Details: Hoofdcategorie: Manschappen - artikelen Categorie: Infanterie | Gepubliceerd: 02 december 2014

adriaan slob


Vroege loopbaan

Adriaan Slob (Bussum, 5 juli 1918 - Nijmegen, 23 februari 1945) was een Nederlands eerste luitenant van de Grenadier Guards en begiftigd met het Military Cross. Slob volgde het gymnasium te Sneek en werd vervolgens tolk. Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak wist hij samen met enkele Joodse jongens vanuit Sneek per open boot naar Engeland te ontkomen. Hij was vastbesloten te vechten voor zijn vaderland en bij voorkeur bij het Grenadier Guards Regiment.

De Nederlandse ambassade moest hiervoor echter toestemming geven; na enige discussie werd besloten dat Slob als een intelligence officier toe mocht treden tot de vierde compagnie van het eerste bataljon van de Grenadier Guards. Wel werd Slob nog steeds als behorend tot de Nederlandse strijdmacht beschouwd en werd dus niet definief bij de Grenadier Guards geplaatst.

Tweede Wereldoorlog

Slob was van grote waarde als Nederlander die vloeiend Engels sprak toen de eerste troepen van de Guards Armoured Division de Nederlandse bodem betraden in september 1944. Hij ontving veel informatie van andere Nederlanders over de Duitse posities en was intelligent genoeg om goede en valse informatie te scheiden. Doordat de geallieerde troepen zodoende goed geïnformeerd waren konden zij een reeks van succesvolle aanvallen tegen de Duitsers ondernemen.

In september was hij in Nijmegen aanwezig en kon aldaar (tijdens Operatie Market Garden), mede door zijn Nederlandse talenkennis, de geallieerden tijdens de operaties steeds van de laatste informatie betreffende de vijand voorzien. Rapporten over de Duitse verdedigingslinie en hun (geschatte) vuurkracht waren van groot belang voor de Grenadiers. Intussen bedacht Slob een plan om het hoofdkwartier van SS Hauptsturmführer Karl-Heinz Euling te vernietigen.

De dood van Slob

De dag erop verzamelde hij de lichamen van zijn gesneuvelde kameraden en leidde de begrafenis van vijf van zijn vrienden bij de Sionshof. Oorlogscorrespondent Eric Baume schreef eenGraf slob boek over deze gebeurtenis, maar de naam van Slob werd niet genoemd. Ergens tussen juni 1944 en eind februari 1945 verkreeg Slob het Military Cross. Op 23 februari 1945 zou hij deel gaan uitmaken van een groot offensief, dat vanuit Nijmegen zou beginnen en gericht zou zijn tegen de Siegfriedlinie en de Duitse troepen in de richting van de Rijn.

Op 21 februari kwam hij in Nijmegen aan; de volgende dag reden Slob en twee andere officieren in een jeep bij het Keizer Karelplein toen een tank achterop hun auto botste. De twee officieren werden uit de auto geslingerd maar Slob bleef dodelijk gewond in het voertuig achter. De volgende morgen stierf hij in het Engelse veldhospitaal te Mariënbosch.

Slob werd tussen zijn Engelse vrienden op het Jonkerbos oorlogskerkhof te Nijmegen begraven. Zijn naam wordt zelden genoemd tussen de overige Engelandvaarders.


Meer informatie / zie ook


 

[ Terug ]