Afdrukken
Details: Hoofdcategorie: UNTAC Categorie: UNTAC fotoalbums | Gepubliceerd: 22 februari 2014

Boreel jungle


Hieronder staan foto's van Jaap Boreel uit de tijd van de UNTAC missie in Cambodja. De toelichting daarbij is van hemzelf. Klik op de foto's om ze te vergroten (copyright foto's en tekst: Jaap Boreel).


Uitdelen van uit Holland verstuurde kinderkleertjes en speelgoedDe speelgoedactie: het thuisfront van Boreel begon met het sturen van postpakketjes met speelgoed en kleertjes. Boreel deelde ze dan uit aan lokale kindertjes en zijn patiënten. Dit voorbeeld werd steeds meer gevolgd en steeds meer mariniers gingen hetzelfde doen. We waren erg populair bij de kindertjes daar!   

 


Cambodjaans patientje met ernstige brandwondenIMG 0016Kindje met brandwonden. Het kindje had kokend water over het been gekregen, waardoor een grote 3e graads brandwond over het gehele been was ontstaan. We hebben het kindje wekenlang behandeld met regelmatig aanbrengen van flammazinezalf en schone verbanden. Uiteindelijk was na enkele weken de wond volledig genezen (doch natuurlijk wel met een aanzienlijk litteken, waardoor het kind waarschijnlijk wel loopproblemen zal hebben overgehouden ten gevolge van een  gebrek aan fysiotherapeutische behandeling). 

  

 

 

 


Boreel en zijn medische team voor hun junglehospitaaltjeHet Hospitaaltje dat we hadden laten bouwen, opgetrokken uit hardhout en bamboe. We hadden 3 Cambodjaanse verpleegkundigen in dienst genomen. Zij wilden het Hospitaaltje naar mij vernoemen, doch ik vond dat te veel eer en heb dat afgeslagen. In plaats daarvan stelde ik voor om het ’t Phnum Reye Medical Centre te noemen, naar de naam van de heuvel, waar ons kamp naast was gelegen. 

 


Boreel met 6 meter lange Python die werd gevangen2De python werd bij ons kamp gevangen. Ziet er enger uit dan ie is, want dit zijn wurgslangen en niet giftig. Je moet wel zorgen, dat ze je niet in de "wurggreep" kunnen nemen!

 

 

  

 

 

 


Boreel en zijn goede maat Tom Verbaan met een Boedhistische monnik die Boreel voor malaria behandelde 0018Kapitein der Mariniers Tom Verbaan (de Opvolgend Compagnies Commandant)  en Boreel raakten zeer goed bevriend en werden als het ware "buddies" van elkaar. Op moeilijke momenten kon je op elkaars steun vertrouwen. De monnik op de foto werd door Boreel het leven gered nadat hij door  hem van een zeer ernstige malaria werd genezen. Als dank werden we in hun jungle tempeltje voor een feestmaal uitgenodigd.

 


 Operatie Lensdopje"Operatie lensdopje" betrof een grote patrouille van 75 man naar een plek waar we een landmijn op ons gangbare gebruikte pad vonden. Volgens mijn commandant duidelijk een daad van agressie jegens ons. Als signaal werd dus die hele grote imposante patrouille daarheen gestuurd. Achteraf bleek het niet om een landmijn te gaan, maar om een lensdop van een nachtzichtkijker, die een marinier kennelijk tijdens een eerdere patrouille was verloren. Wel moet gezegd worden, dat het inderdaad leek op een bepaald type Russische en aldaar regelmatig gebruikte antipersoneelsmijn. Na deze operatie werd er uiteraard wel lacherig gereageerd en had iedereen het over "Operatie Lensdopje".

 

 


Cambodja BV op modderpad in jungle BV (soort rupsvoertuig van de mariniers, die ze normaliter in Noorwegen gebruiken om door de sneeuw te komen). Deze voertuigen, die amfibisch waren, kwamen goed van pas. Tijdens de regentijd kon een klein riviertje van een paar meter breed in no time veranderen in een wild stromende rivier van soms tientallen meters breed. Daar moest je dan soms met de BV’s doorheen, om weer terug bij het kamp te kunnen komen.


 malariapatientjeziek2Op deze foto's zie je het kindje, dat ook in het stuk werd beschreven. Die op sterven na dood werd binnengebracht.

 

 

 


malariapatientjebeterWij wisten het echter met kunst en vliegwerk en met ons eigen bloed in leven houden. Op  deze foto kun je zien dat ze weer een stuk opgeknapt is. 

 

 

 


 malariahillFoto van "malaria hill". Dit was de plek, waar ons 3e peleton was gelegerd. Een aanzienlijk deel van dit peleton kreeg zelf ook malaria, kennelijk zaten hier de meeste malariamuskieten. De gegevens van deze mannen werden later gebruikt in het proefschrift van Hopperus Buma!

 

 

 


casevacoefeningFoto van "casevac" oefening. Dit was een oefeningetje, waarbij we een namaakslachtoffer probeerden te vervoeren op de Cambodjaanse manier. Als de Cambodjanen de jungle ingingen hadden ze altijd een klein hangmatje bij zich, die ze 's nachts tussen 2 bomen spanden, zodat ze daarin konden slapen. Raakte men echter gewond, dan werd er een boomstammetje of bamboestam omgehakt en daar werd de hangmat aan vastgemaakt, zodat je een soor van brancard kreeg. Op deze manier konden ze patiënten dagenlang door de jungle vervoeren.   


Jake the SnakeKooi met Jake the Snake. Dit was een door ons gevangen python, die we regelmatig een rat of een paar gevangen muizen voorschotelden. Na een paar maanden werd door behulpzame Cambodjanen aan de mariniers een soort jungle survival cursusje verzorgd. Hierbij is Jake the Snake geëindigd in de soep! Heb er ook van geproefd, was best binnen te houden, smaakte een beetje naar kippesoep!

 


Monnik herstellende van malaria op spreekuurDezelfde monnik van eerdere foto's, hier op mijn spreekuur voor controle nadat hij van een ernstige malaria is hersteld.

 

 

 

 


Zo werd vaak allerlei roestige munitie en wapentuig in de jungle gevonden ooit achtergelaten tijdens gevechten in de jaren daarvoor een levensgevaarlijke situatieRoestige munitie en wapentuig, dat vaak open en bloot in oude gevechtsstellingen in de jungle werd aangetroffen. Een potentieel zeer gevaarlijke situatie, doordat dit soort munitie dan instabiel kan worden, waardoor het bij de minste of geringste beweging kan exploderen. De Cambodjanen hadden hier geen moeite mee. Ze pakten dit soort munitie gewoon op en vervoerden het met de hand naar een andere plek. Levensgevaarlijk!


 [ Terug ]