Podium


Klik op deze link voor het fotoalbum met bijschriftenVia deze link kunt u een filmische impressie bezichtigenFoto's, films en handouts: Frits Ahlrichs en Menke de Groot


Inleiding

Op 9 juni 2018 vond in Theater 't Spant! de regionale veteranendag van de gemeenten Gooise- en Wijdemeren, Weesp en Hilversum plaats.  Dit was de eerste keer dat het echt gelukt was een regionale veteranendag, die ook goed bezocht werd door jonge veteranen en burgers, te organiseren. Generaal Meines aan het woord

In 2014 vond in de Grote Kerk in Naarden al wel een soort van regionale veteranendag plaats, waar onder meer generaal Ted Meines een toespraak hield, maar daar deden slechts veteranen uit Bussum, Naarden, Muiden, Muiderberg (tegenwoordig Gooise Meren), Weesp en Hilversum aan mee en het programma was toen zeer beperkt.

De regionale veteranendag op 9 juni 2018 echter kende een uitgebreide invulling. We zullen trachten u een goede indruk te geven wat er allemaal te zien en horen was. Klik steeds op de links voor een film, een impressie of een toelichtend artikel over de activiteiten. 

Programma

De gemeenten Gooise- en Wijdemeren, Weesp en Hilversum hadden gezamelijk dus een uitgebreid programma samengesteld. Veteranen uit genoemde gemeenten werden om 12.00 door de burgemeesters en andere medewerkers van de gemeenten welkom geheten met een drankje. Hierna volgde de bekende Indische maaltijd ("blauwe hap") en was er gelegenheid tot uitgebreid onderhoud met elkaar.

Toespraken en ceremonies

In de theaterzaal van 't Spant! gaf het Goois Jeugd Orkest als eerste een mini-concert. Dit concert kunt u via deze link bekijken en beluisteren (klik op de link, film: Frits Ahlrichs).  

Burgemeester Han ter Heegde van Gooise Meren opende hierna de regionale veteranendag met een toespraak, waarin hij alle aanwezigen maar met name de veteranen welkom heette. Zijn toespraak kunt u hier lezen en eventueel beluisteren (klik op de link).

Na zijn speech volgde de kranslegging door de burgemeesters van Gooise- en Wijdemeren (Ter Heegde en Ossel), Weesp (Van Bochove) en Hilversum (Broertjes) en werd een minuut stilte in acht genomen. Het Goois Jeugd Orkest speelde vervolgens het Wilhelmus. Deze ceremonie kunt u hier bekijken (klik op de link). 

Burgemeester Pieter Broertjes benadrukte, na dit intermezzo, in zijn toespraak hoe belangrijk het is dat verhalen van veteranen worden doorgegeven aan de jongere generatie en bedankte de commissie die deze dag georganiseerd had. Zijn toespraak kunt u hier lezen en eventueel beluisteren (klik op de link). 

Kringgesprek met veteranen uit diverse missies

Omstreeks half drie leidde burgemeester Freek Ossel van de gemeente Wijdemeren een vorm van kringgesprek met vier veteranen.  Vier veteranen en burgemeester

Vragen die aan de orde kwamen en door de veteranen beantwoord werden waren: waarom ging u er heen? Wat was de reden dat u ging? Hoe was het daar? Wat waren de omstandigheden en kunt u daar wat meer over vertellen? 
 
Hoe was de omgang met andere militairen en het thuisfront? Is de uitkomst van de missie datgene geworden wat u gedacht had en heeft het ook uw leven beïnvloed? 
 
De veteranen zijn op diverse missies geweest en waren de volgende (klik op de link voor het aandeel van de betreffende veteraan in het kringgesprek):
  • Henk Zomer (Nederlands-Indië, september 1948-april 1951), toen 18 jaar. Zomer was actief als Storm Pionier (infanterie). 
  • Niels Mulder (CBMI-9 Irak), september 2017-januari 2018), toen 23 jaar. Mulder was actief als trainer/opleider. 
  • Eric Torsing (Unifil, Libanon), november 1981-mei 1982, toen 21 jaar. Torsing was actief bij het Anti-Tank Peloton (TOW).
  • Marilyn Newalsing (SFIR1 – Irak), juni 2003-december 2003, toen 30 jaar. Newalsing was actief als Marine Arts. 

Exposities

Verbindend Monument

Indië-veteraan Gerard van der Lee gaf een presentatie over het Verbindend Monument (klik op de link voor meer informatie).  Het Verbindend Monument beoogt een verbinding te vormen tussen het Nationaal Indië-monument en het Monument Vredesoperaties in het herdenkingspark in Roermond.  Voor een filmische impressie, klik op deze link. Indien u de uitgebreide informatie na wilt lezen over dit monument, zie deze link.  

Van der Lee tracht het monument mede te financieren door de verkoop van zijn boek "Onze Jan in Indië, getekend bovendien", een vervolg op zijn werk "Onze Jan in Indië". 

Veteranenkunst

Een aparte ruimte was vrijgemaakt voor de tentoonstelling van veteranenkunst (klik op de link voor het fotoalbum met bijschriften van de tentoon gestelde werken). 

Cavaleriemuseum

Het Cavaleriemuseum, gehuisvest in de Bernhardkazerne in Amersfoort, verzorgde een uitgebreide presentatie. Een filmische impressie daarvan kunt u in deze link zien

Presentatie over Nederlands-Indië, de oorlog met Japan, Jappenkampen en de Bersiapperiode (Dieter van der Schilden)

Dieter van der Schilden, een Nieuw-Guinea-veteraan, vertelde onder meer over het leven in het voor-oorlogse Nederlands-Indië, de inval van de Japanners, het leven in de Jappenkampen en hoe hij, zijn ouders en jongere broertje die tijd doorkwamen. Daarnaast gaf hij toelichting over de historie van Japan en de reactie van Nederland op de Japanse dreiging. U kunt zijn lezing lezen via deze link.  De lezing bekijken kan via deze link


Aanwezige veteranen (selectie)


Veenstra

 

Ted Veenstra, Indië-veteraan, oorlogsfotograaf

 

 


 Paassen

Ton van Paassen, Nieuw Guinea

 

 


 Velthuss

Cris Velthuis, Nieuw Guinea

 

 


 LuxembourgNicolaas Luxembourg, Nabij Slag in de Java-zee  


 T. Hagen Ankeveen

T. Hagen, Ankeveen

 

 


 P.E. Mertens Hilversum

P.E. Mertens, Hilversum 

 

 


 Frits KroesjesFrits Kroese, Tweede Wereldoorlog (1924-2020)


 D. van der Schilden Nieuw Guinea

D. van der Schilden, Nieuw Guinea

 

 


 Heer Tiben Nieuw Guinea

De heer Tiben, Nieuw Guinea

 

 


 D.T.A Kuijper

D.T.A. Kuijper, Nederlands-Indië, Hilversum

 

 


 Gerard van der Lee voor auto waar hij in Oost in reed

Gerard van der Lee, Nederlands-Indië

 


 Nieuw Guineaveteraan J. Puyk

Jan Puyk, Nieuw Guinea

 

 


 Veteraan3Dieter van der Schilden, Nieuw Guinea (overlevende Japanse overheersing, Jappenkampen en Bersiap)


 Wiebe

De weduwe van Wiebe van de Kuinder, Carla de Vet

 


 Voor de deadline

Mirjam Meindertsma, senior adviseur Kennis en Kwaliteit (Kosovo)

 

 


 Filmische impressie van de regionale veteranendag

f t