Afdrukken
Details: Hoofdcategorie: Militair bouwwerk Categorie: Militair bouwwerk - artikelen | Gepubliceerd: 20 oktober 2013

Arsenaal vertrekpunt van de boottocht


 Inleiding

Vesting Vaart Naarden organiseert diverse boottochten door Naarden Vesting. Wij kozen voor de vroege tocht, die om half 7 's ochtends begint, maar de standaardroute is vrijwel altijd hetzelfde. De boot vertrekt van de steiger die tegenover het Arsenaal, gebouwd in 1688 maar verbouwd in 1728, is gelegen. Via de Nieuwe Haven bereikten wij de Oude Haven, die vroeger direct in verbinding stond met de Zuiderzee. De sluis waar onderdoor gevaren wordt hield vroeger het zoute water buiten.

Naarden had indertijd het visstapelrecht, zodat alle vis die in de IJssel of de Vecht gevangen werd in Naarden aangeleverd moest worden en dit vormde voor de stad een zeer belangrijke inkomstenbron. In de zeventiende eeuw begon men met de bouw van de stervormige vesting, zoals die heden ten dage nog steeds bestaat en waarvan u de (deels goed, deels minder) geconserveerde resten tijdens de boottocht van dichtbij kunt bewonderen.

 Arsenaal vanaf het waterrondvaartbootjeSluis

 

 

 

Muren, vogels en planten

 Men heeft in de loop der jaren diverse technieken tot conservering van de vestingmuren toegepast maar met wisselend succes. Door bijvoorbeeld de bomen te verwijderen van de randen kreeg vocht vrij spel, waardoor er weliswaar een broedplaats van bijzondere plantensoorten ontstond, maar de initiële doelstelling, d.i. behoud van de muren, niet bewaarheid werd.

Voor vogelliefhebbers is deze tocht een must; wij werden op de broedplaats van de ijsvogel, die wij zagen rondvliegen, gewezen en noteerden diverse andere vogelsoorten. Onze gids wees ons tevens op de late bloei der kattenstaarten, een teken dat het voorjaar heel koud was geweest.

WalmuurIn het water rond de vestingDesolate staat

 

 

 

 

Vesting en natuur

De vesting is bekend om zijn eeuwenoude acacia's. Andere gewassen die er met name tegen de vijand werden geplant waren rozen, meidoorns en sleedoorns; doordat de gracht meer dan twee meter diep was en de vijand vervolgens in allerlei doornachtige planten belandde hoopte men van een vijandelijk treffen verschoond te blijven.

Wij raden u aan deze tocht zelf eens te maken maar afhankelijk van uw interesse in de natuur of in de vesting kunt u als u voor de vogels en andere dieren kiest het beste 's ochtends, en in het laatste geval beter overdag de boot nemen (wij konden de wallen niet zo goed bekijken in het donker).


 [ Terug ]