P1290876


Klik op deze link voor het verslag van de organisatie  van de reünie veteranen Tijgerbrigade en Java te Oirschot


Inleiding 

Op 26 maart 2018 werd in de Generaal-Majoor de Ruijter van Steveninck kazerne de jaarlijkse reünie, voor veteranen van alle onderdelen die deel uit hebben gemaakt van de Tijger-Brigade en alle andere onderdelen en brigades die op Java gelegerd waren geweest, gehouden. Een impressie krijgt u hier (klik op de link)  

Ook hun weduwen en begeleiders waren van harte welkom. Klik hier om de uitnodiging en het programma te kunnen lezen. Het welkomswoord werd uitgesproken door Marianne Pragt-Lankhuizen, voorzitter en secretaris van de reünie en nazorgcommissie 2-6 RI - T-brigade (klik op deze link voor haar toespraak) en door Joop Pragt, Nieuw-Guinea-veteraan, echtgenoot van Marianne Pragt en penningmeester. 

Pragt-Lankhuizen benadrukte vooral de waardering en respect die Indië-veteranen behoren te krijgen en zeker verdienen.  Pragt kondigde onder meer de sprekers aan. 

Toespraken

Oud-Indiëganger Jaap Bragt droeg het gedicht van sergeant Ad van Hooijdonk van 2-6 RI, vierde compagnie, voor.  Die voordracht kunt u via deze link zien. 

Hierop volgend gaf generaal-majoor bd. Leen Noordzij, voorzitter VOMI, een toelichting over zijn werk als lid van de onderzoekscommissie "Dekolonisatie, geweld en oorlog in Indonesië, 1945-1950", waarin hij namens de Vereniging Veteranen Platform zitting heeft. U kunt de toespraak via deze link bekijken.  P1290677

Na de verhandeling van generaal-majoor Noordzij sprak luitenant-kolonel Ralf Goossens, bataljons- en regimentscommandant der Limburgse Jagers, over het oordelen over en zwijgen na een guerrilla-oorlog. De verhandeling van Goosssens ziet u via deze link

De toespraak van luitenant-kolonel Goossens werd gevolgd door een woord tot de veteranen door generaal-majoor der Genie bd en lid van het bestuur van het Veteraneninstituut Marcel van den Broek. Het woord tot het publiek door Van den Broek, dat met name de slechte nazorg van Indië-veteranen betrof, is via deze link te bezien en beluisteren.  

 Activiteiten en herdenking tijdens de reünie

Leden van de Nederlands-Indië re-enactmentgroep "Het Vergeten Leger" gaven de gehele dag door presentaties (klik op de link voor een fotoalbum). In de hal van het gebouw stonden vele legerkisten van manschappen opgesteld - klik op deze link voor het verhaal achter een van deze kisten

Op alle tafels lagen documenten met daarop persoonlijke boodschappen van sobats of de weduwen daarvan die niet aanwezig konden zijn en van de sponsoren.(klik op de link om ze te lezen). Aan de muren hingen platen met vele foto's van de jongens in Indië (klik op de link om ze te bekijken).  Daarnaast kon men kennis nemen van de oproep van het KITLV, NIOD en NIMH om deel te nemen aan het project "Getuigen en Tijdgenoten". Die oproep kunt u via deze link lezen

Verder vond er een herdenking voor de in de Oost gesneuvelde sobats plaats en werd een minuut stilte in acht genomen. Dansgroep Budoyo Mekar Sari verzorgde een spectaculair optreden en orgelman René Walter zorgde voor een vrolijke noot. Klik op deze link om Walter in actie te zien.  

Na de uitgebreide lunch werden de veteranen blij verrast met talrijke en vaak dure, door sponsoren en particulieren verzorgde, cadeaus. Vanaf vier uur brachten militaire busjes, bestuurd door manschappen van de Limburgse Jagers, de bezoekers op verzoek terug naar het NS-station in Best. 

Stands die men kon bezoeken


P1290696

Sanne Biesheuvel, dochter van Dirk Biesheuvel, 32 Hupva, schreef een boek ("Oorlog aan de overkant") over haar vader, die drie jaar op Java als hospik werkzaam was.

U kunt zijn belevenissen volgen op deze link (Sanne schrijft) of u inschrijven voor de nieuwsbrief (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.). Biesheuvel nam onder meer deel aan zuiveringsacties en was als ziekendrager aanwezig bij de twee politionele acties. 

"Zijn belevenissen zijn zowel gruwelijk en verdrietig als mooi en liefdevol."


 P1290667

Bij de stand van het Instituut voor Militaire Historie was de mogelijkheid (afgeschreven) boeken te kopen.  De afgeschreven boeken kostten een gulden, maar men kon ook de meer recente werken van Limpach en De Moor aanschaffen.   

 


 P1290859

Het herdenkingshoekje, waar alle gesneuvelden op Java van de diverse onderdelen werden herdacht.

Daar bevonden zich lijsten met de namen van de gevallen manschappen, brandde een kaarsje en stonden bloemen.  

 

 


 P1290869Het boek " Zij werden geroepen" van auteur J.D. van Boeijen MSc komt in het najaar van 2018 uit en beschrijft de levens van zes militairen die niet terugkeerden uit Nederlands-Indië.

Dat waren kapitein Koos Veldman (2-6 Regiment Infanterie, Tijgerbrigade), Jan Hendriks (7 III Regiment Stoottroepen, Y-Brigade), Wim Aarns (5 Regiment Stoottroepen, Tijgerbrigade), Jan van Boeijen (3-14 RI, Eerste Divisie 7 December), Wim Jansen van Doorn (1-1 Regiment Huzaren van Boreel) en Geurt Sipman (Mariniersbrigade).  

Indien u een melding wilt krijgen als het boek verkrijgbaar is dan kunt u geheel vrijblijvend contact met de auteur, Jan van Boeijen, opnemen via emailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..   

Van Boeijen heeft nog een ander boek geschreven: "De jongens van "Toedjoe Poeloe Doea", een herinneringsalbum van het bataljon 3-14 RI, 3de Infanterie Brigade Groep, I Divisie "7 December". West Java, 1946-1950.  


Selectie van veteranen die aanwezig waren (klik op de link, indien aanwezig, voor meer informatie):


P1290674

 

Jaap Bragt diende bij de Tijgerbrigade in Solo en maakte deel uit van de Limburgse Jagers (5-6 RI).  Hij droeg het gedicht voor van Ad van Hooijdonk van 2-6 RI, "Zolang er reünies bestaan". 

 

 


P1290675

 

 Chris van Maurik diende bij 2-2 RVA

 

 


 P1290720

 Leen de Bat, 5 RS, Stoottroepen Prins Bernhard

 

 

 

 


 P1290718

Cees van Loon, 4-6 RI

 

 

 


 P1290724

Willem J. Hilverts, 1-3 RATA

 

 


 P1290731

Walther van Hoof, 435 RI

 

 

 


 P1290734

Wim Kloos, 42 AAT

 

 


P1290738 

Ad van Rijen, R.S.

 

 


 P1290870

Freek Willemsen, 4de Genie Veldcie

 

 

 


 P1290767

Nico Kruiniger, Mariniersbrigade 

 

 


 P1290771

Rechts vooraan: Frans van Bergen, 1 RS

  

 


 P1290797

Piet Bontenbal, 423 BI

 

 


 P1290876

Hans van Oirsouw, AAT (Den Haag, 20 december 1926 - Voorburg, 2 februari 2020)

 

 


 P1290874

J.A. Schrauwen, 4-6 RI

 

 


 Piet Hugens

Piet Hugens, 13 RI

 

 


 P1290816

Dirk Kraan, 2de Genieparkcie

 

 


 P1290794

Harry van Spronsen, Vb Afdeling T-Brigade

 

 

 


 

f t