DSC3430 - kopie


Zie ook het fotoalbum en een videoverslag. Tekst, foto's en film: Frits Ahlrichs.


 Inleiding 

Op 16 januari 1963 werd de 11e Afdeling Veldartillerie, gelegerd in de Oranjekazerne te Schaarsbergen, omgedoopt tot 11e Afdeling Rijdende Artillerie en zette daarmee de tradities van het Korps RijdeFrits Ahlrichs cernde Artillerie voort (Koninklijk Besluit van 14 augustus 1962). Zij kreeg er dus een ceremoniële taak bij.

De Afdeling bestond toen uit drie gevechtsbatterijen ( Alfa, Bravo en Charlie) en een Staf/Verzorgingsbatterij. Bij Koninklijk Besluit  van 3 september 1973 werd met ingang van 1 oktober van dat jaar het Korps Rijdende Artillerie weer in ere hersteld. Men mocht zich nu officieel Korps Rijdende Artillerie noemen.

In 1991 verhuisde het Korps naar de Sachsen Weimarkazerne in Arnhem en in 1999 naar de Tonnetkazerne in  't Harde. Op 25 januari 2013 werd op de Legerplaats bij Oldebroek de nieuwe afdeling, genaamd VuursteunCommando (VustCo), formeel opgericht. 11 Afdra en 14 Afdva werden diezelfde dag officieel opgeheven. Het Korps Rijdende Artillerie bleef bestaan; de Stafbatterij en DSC3370 de Charlie Batterij van het VustCo zijn onderdeel van het Korps Rijdende Artillerie.

Frits Ahlrichs, de organisator van de reünie, was in de periode 1964-1965 als dienstplichtig militair, onder kapitein H.A. van Randwijk, ingedeeld bij de C-batterij. Na zijn diensttijd ging hij Medicijnen studeren en werd uiteindelijk chirurg. In 2006 ontmoette hij bij toeval een oude dienstkameraad, waarna hij op zoek ging naar meer mensen van de C-Bt uit 1964. Hij slaagde er in de adressen van 65 personen te traceren (een tiental was reeds overleden) en in oktober 2006 vond de eerste reünie plaats met 33 deelnemers.

Deze reünie bestond niet alleen uit een hapje en drankje maar met een interessant programma er omheen. De jaren daarna werden er steeds twee-daagse bijeenkomsten gehouden op verschillende locaties. Het programma betrof niet alleen de Koninklijke Landmacht, maar ook de andere Krijgsmachtdelen maakten deel uit van het programma.

De reünie eind oktober 2014

Op 29 en 30 oktober 2014 werd voor de negende keer een bijeenkomst gehouden. In 2014 is het vijftig jaar geleden dat de Charlie Batterij 64/65 onder de wapenen werd geroepen. Dus deze bijeenkomst was voor de groep een jubileumbijeenkomst.  Vandaar dat deze bijeenkomst wederom  (voor de twBijeenkomsteede keer) op de thuisbasis van de Gele Rijders werd gehouden, namelijk de Lkol Tonnetkazerne en de  naastgelegen Legerplaats bij Oldebroek (LbO).

De Koninklijke Landmacht bestaat dit jaar tweehonderd jaar en viert ook een jubileum. Ter gelegenheid daarvan werd door het NIMH een boek samengesteld. Het eerste exemplaar werd op 9 januari 2014 door Lgen b.d.Ted Meines uitgereikt aan de Koning.

Het Commando Landstrijdkrachten heeft het boek ook aan de groep oud Rijders geschonken. De uitreiking van het boek werd door Ahlrichs geheim gehouden en kwam voor de groep als een totale verrassing. Op het eind van de eerste dag overhandigde  generaal Meines, die door Ahlrichs was uitgenodigd, in de officierskantine op de "Knobbel" aan ieder van de groep een exemplaar.

Aansluitend volgde het diner tezamen met generaal Meines en zijn trouwe chauffeur Mario Jolic. Tijdens de twee dagen durende reünie-bijeenkomst werd het volgende programma doorlopen.

Bijeenkomst

In het Museum van het Korps Rijdende Artillerie in 't Harde werd een presentatie gehouden door de Korpscommandant, luitenant-kolonel van Ockenburg. Hij sprak over de wijzigingen die het wapen der artillerie de laatste tijd heeft ondergaan en over de tegenwoordige organisatie. Hij schonk daarnaast aandacht aan missies in EU- en NATO-verband en de bezuinigingen bij Defensie. In de manege volgde een fotosessie met alle manschappen te paard, waarna gebruik kon worden gemaakt van de Schietsimulator en een bezoek werd gebracht aan de PzH 2000NL  (Pantserhouwitser).

De tweede dag was men te gast bij de Aerial Systems Battery


Zie ook


 [ Terug ]

f t