116880001 137803484656734 2926844033108369660 o


Hearts and Minds.

Tegenwoordig lees je bij uitzendingen van militairen opmerkingen over het winnen van de "hearts and minds". Daar schuilt een wereld achter. En die is gebaseerd op langjarige ervaringen onder meer. van onze Indië-veteranen. Analyseer niet alleen het V.P.T.L. maar ook de handelingen van onze militairen daar.
 
Was er een gebied onder controle dan werden meteen poliklinieken opgezet. Medische zorg was van groot belang. Ervaren KNIL-officieren, zoals René den Ouden van 1 OVW Jagers, besefte het grote belang hiervan. En zat daar ook bovenop. Zo regelde hij dat iedere patiënt die zich meldde bij een ziekenhuis of polikliniek niet alleen goed werd verzorgd maar ook een liter rijst meekreeg.
 
Hij schreef daar ook in de eigen bataljonskrant en in de periodieke pers over. Gedraag je correct, respecteer de gebedshuizen en ga fatsoenlijk om met bevolking of met gevangen genomen tegenstanders. Voor onderzoekers van deze periode: ook inzake bovenstaande struikelt u over de bronnen. Het is niet een kwestie van kunnen vinden maar van willen gebruiken.....
 
Overigens was ook toen al sprake van eenzijdige berichtgeving, gevoed vanuit revolutionaire of anti koloniale kant. En voor de die-hards die deze militairen echt kapot willen schrijven onderzoek eens het advies van kapitein Westerling aan de Amerikanen in Vietnam: "Geef iedere boer een buffel". Denk eens na over de diepere betekenis daarvan.
f t