Lijkenkist1

 


 De Bersiap

De Bersiap wordt wel eens een vergeten golf van etnisch geweld genoemd. De bekende Amerikaanse historicus William Frederick, die stelt dat vanaf 15 augustus 1946 tienduizenden Indische Nederlanders, (christen) Europeanen, Ambonezen en Chinezen werden afgeslacht, zegt dat geen ander land de moord op zoveel medeburgers zo gelaten heeft geaccepteerd als Nederland de Bersiap periode. Hij spreekt zelfs van een 'post-koloniaal geheugenverlies'.

Het kostte enige moeite een nog enigszins toonbare foto te tonen. Eén beeld zegt meer dan duizend woorden. En ja, dus moest de "orde en rust" worden hersteld om daarna in gesprek te kunnen komen. Er toch maar vanaf gezien een foto toe te voegen.

De daders van de Bersiap zijn zeer verscheiden. Lees ook het boek van Robert Cribb "Gangsters and revolutionaries". Het was het schuim van de natie, opgehitst en ook volgens Britsen rapporten jaren geïndoctrineerd door de Japanners met de idealen van de Hitler Jugend, dat vele maanden volkomen los ging op alles wat hen niet zinde.

Volgens de regeringsopdracht (!) dient de Bersiap een indringend en integraal onderdeel uit te maken van het landelijke Indië/dekolonisatie onderzoek. Opdracht, geen verzoek dames en heren onafhankelijke onderzoekers met een agenda.

f t