KWT 004 survivallen in snowhole 1996 koudweertraining noorwegen met Korps Mariniers  IMG 0018


Hieronder staan foto's van Jaap Boreel van een koudweertraining in Noorwegen. De toelichting daarbij is van hemzelf. Klik op de foto's om ze te vergroten (copyright foto's en tekst: Jaap Boreel).


KWT 001 Hier met witte camouflage outfit en op skis 1996 koudweertraining noorwegen met Korps Mariniers  IMG 0008Een vast onderdeel van de training bij het Korps Mariniers, aansluitend op de bergtraining, die meestal in Schotland werd uitgevoerd, is de zogenaamde "Koudweertraining" (KWT).

Deze training wordt meestal uitgevoerd ver boven de poolcirkel in Noorwegen, altijd in de winter, meestal van januari t/m half maart. Het Korps Mariniers vormt samen met de Britse Royal Marines de UKNL Landing Force, die historisch o.a. als taak hadden, de verdediging van de Noordflank van Europa (tegenover het Russische gevaar uit het Oosten).

De dreiging vanuit de Oostflank lijkt weliswaar geweken, doch de KWT wordt nog steeds door de Mariniers uitgevoerd.

Foto: Klaar om op skipatrouille te gaan. Meestal in een geheel of deels wit camouflagetenue en uiteraard je rugzak van tegen de 40 kilo, die je snel "je huisje" gaat noemen, omdat daar alles in zit dat je nodig hebt om te kunnen overleven (en vechten, of in mijn geval, medische zorg te kunnen verlenen).  


 KWT 002 gereed voor skipatrouille 1996 koudweertraining noorwegen met Korps Mariniers IMG 0009Het kunnen opereren in bergachtige extreem koude gebieden is een "niche vaardigheid" die niet veel eenheden hebben en welke toch nog steeds als nuttig wordt gezien, ook bij eventuele "out of area" operaties, die de Mariniers steeds meer moeten uitvoeren (bijv Afghanistan in de winter!). Bovendien wordt deze zware training als karaktervormend gezien en daardoor nuttig als onderdeel van de training.

Foto: Als je aan een marinier vraag, hoe je het beste je rugzak kunt inpakken, zal hij zeggen: "Alles bovenop,…..zodat je er snel bijkunt"!


KWT 003 gelaatsbescherming tegen de kou 1996 koudweertraining noorwegen met Korps Mariniers  IMG 0029 De training begint meestal in begin januari, waarbij door de nieuwelingen eerst de zgn "Novice Ski en Survivaltraining" wordt doorgelopen. Dit duurt enkele weken en hierin leert men de basis skitechnieken en leert men tevens hoe men in dit onherbergzame arctische klimaat kan overleven.

Na deze initiele training begint een meer tactische fase. Nu moet men ook in groepsverband, binnen de eigen geweergroep, leren tactisch te opereren onder arctische omstandigheden. Nu komen er naast survival skills ook fighting skills aan bod!

Ook deze training duurt enkele weken, waarbij er meestal wel in de weekenden tijd is om uit te rusten, te ontspannen of, jawel, lekker een stukje downhill te gaan skieen! Tot slot is er dan meestal nog een grote amfibische eindoefening van 2 weken, waarbij volledige eenheden een tactisch amfibisch oefenscenario volgen, compleet met verplaatsingen over zee en amfibische landingen, maar ook doortrekkingen over bergachtige gebieden.

Ergens rond half tot eind maart kom je dan, meestal een paar kilo lichter, maar een prachtige ervaring rijker, weer terug in Nederland.

Foto: Ook je gezicht moet je bij heftige kou (en wind) goed beschermen met een soort speciale wit masker en een zeer vreemd ogende zonnebril.


 KWT 004 survivallen in snowhole 1996 koudweertraining noorwegen met Korps Mariniers  IMG 0018Omdat ik als arts bij de Mariniers werd ingedeeld, kreeg ook ik de kans om aan bergtraining en de KWT deel te nemen. Enerzijds moet je als arts ook onder arctische omstandigheden je medisch ondersteunende taak kunnen uitvoeren, anderzijds is het voor een mariniersarts goed om dezelfde training te doorlopen, die de mariniers moeten doorstaan.

Alleen dan kan een arts zich een goed beeld vormen van wat een marinier in die omstandigheden moet doorstaan en kan een arts daar in zijn behandelbeleid ook rekening mee houden. Daarnaast is het, als je een beetje sportief en avontuurlijk bent aangelegd en je geen "watje" bent, ook gewoon leuk!

KWT 006 gereed voor nachtpatrouille 1996 koudweertraining noorwegen met Korps Mariniers IMG 0031Tijdens de training leer je diverse soorten noodonderkomens te maken, om daar vervolgens de nacht in door te brengen. Zo is er o.a. de zogenaamde "snow-hole", simpelweg een gat uitgegraven in een sneeuwheuvel, die diep genoeg is om er een soort hol in te maken. Na verloop van tijd wordt het aangenaam "warm" daarbinnen, omdat je lichaamswarmte de holte opwarmt tot 0 graden, hetgeen altijd aangenamer is dan bijvoorbeeld -20 gr!

Op de foto een zgn "Gappa-Huk". Dit is een soort Indiaanse schuilplek, waarbij je een dwarsbalkje maakt van een boomstam en die aan twee staande boompjes monteert. Vervolgens heel veel takken er dwars op en dan afdekken met sneeuw. De opening moet uiteraard van de windrichting afstaan, zodat je je verblijfje met de warmtestraling van een vuurtje kunt verwarmen, zonder dat je last hebt van de rook.

Zo bouwden ook wij onze "Gappa-Huk", keurig netjes van de wind af. Hout sprokkelen, vuurtje maken, heerlijk warm! Edoch, ondertussen draait de wind; moeten wij weer hebben! Die nacht afwisselend niet kunnen slapen van de kou en niet kunnen slapen van de rook! Mooi man! 


KWT 005 skitraining in bergen boven Narvik 1996 koudweertraining noorwegen met Korps Mariniers IMG 0020In de weekenden hadden we meestal vrij en kon men, als men wilde, vrij gaan skiën. De bergen boven Narvik waren prachtig met een schitterend uitzicht over het Fjord.

 

 

 


KWT 007 met geweergroep gereed voor nachtelijke aanval 1995 koudweertraining noorwegen met Korps Mariniers IMG 0078

 Gereed voor nachtelijke patrouille met de geweergroep.

 

 

 


KWT 008 onze geweergroep 1996 koudweertraining noorwegen met Korps Mariniers  IMG 0010Groepsfoto van de geweergroep, waarmee we de tactische fase van de training doorliepen. Met je "huisje" op je rug enkele weken met elkaar de arctische elementen overwinnen en ondertussen ook veel verplaatsingen op de ski en allerlei tactische oefeningen. Dat schept een band!

 


KWT 009 wakskieen 1996 koudweertraining noorwegen met Korps Mariniers  IMGWakskiën: dit is een gevreesd en vast onderdeel van de KWT, waarbij men met ski’s en bepakking en al in een vooraf geprepareerd wak moet skiën. Idee hierachter is dat het altijd kan gebeuren dat je een bevroren meer of rivier over moet steken, met natuurlijk het risico, dat je door ’t ijs kan zakken.

 


KWT 012 wakskieen 1996 koudweertraining noorwegen met Korps Mariniers IMG 0003Indien dat zou gebeuren, zou het toch fijn zijn als je wist hoe je je uit die koude en lastige positie kunt bevrijden. Vandaar dit ijs-k-k-koude onderdeel!

 

 

 


KWT 013 nachtelijke skipatrouille 1995 koudweertraining noorwegen met Korps Mariniers IMG 0032Nachtelijke skipatrouille tijdens de Koudweertraining.

 

 

 


KWT 014 klaarmaken voor de afdaling 1996 koudweertraining noorwegen met Korps Mariniers IMG 0079 De doc op een bergtop maakt zich gereed om met ski’s af te dalen.

 

 

 


 KWT 015 klaar voor vertrek met BV 1997 koudweertraining noorwegen met Korps Mariniers IMG 0011 2Tijdens de eindoefening wisselde de doc z’n ski’s in voor de BV (spreek uit: "bievie"). Dit zijn rupsvoertuigen speciaal voor in de sneeuw.

 

 

 


KWT 016 onze BVs en onze BMEtent 1997 koudweertraining noorwegen met Korps Mariniers IMG 0033Tijdens de eindoefening moest uiteraard ook de Basis Medische Eenheid (BME) getraind worden. Zo konden wij in 1 uur na aankomst op een locatie onze BME gereed hebben, of in 1 uur weer alles afbreken en gereed zijn om met voertuigen weer te verplaatsen.

Ons BME bestond uit een tent met opblaasbare ribben. In de tent, die we tot aangename warmte konden verwarmen, hadden we onze medische hulppost ingericht, compleet met traumatafel en diverse behandelmogelijkheden bedoeld voor eerste opvang van gewonden en zieken. Na stabilisatie worden dan eventuele gewonden verder vervoerd met onze ambulance BV naar een hoger medisch echelon.


 KWT 017 opzetten van onze BMEtent 1997 koudweertraining noorwegen met Korps Mariniers IMG 0035BMEtent afgebroken voor vertrek.

 

 

 


 KWT 018 effe relaxen in de sneeuw 1997 koudweertraining noorwegen met Korps Mariniers IMG 0051Effe relaxen. Goh, wat lekker, dat winterzonnetje!

 

 

 


 KWT 019 effe relaxen in sneeuw 1997 koudweertraining noorwegen met Korps Mariniers IMG 0052Toch maar wat warmers aangetrokken!

 

 

 


 [ Terug ]

 

 

 

 

 

f t