Afdrukken
Details: Hoofdcategorie: Strijd op Nieuw-Guinea Categorie: Officieren, stafpersoneel en manschappen Nieuw Guinea | Gepubliceerd: 17 november 2016

Crnelis dirk


Zie ook het fotalbum van Nieuw Guinea en de film "Geen dag zonder Fak-Fak"


Nieuw Guinea
Cornelis Dirk (Kees) Maaswinkel (18 november 1941) vervulde van juni tot oktober 1962, ingedeeld bij het tweede peloton van de Charlie Compagnie van het zesde Infanterie Bataljon Oranje Gelderland, zijn dienstplicht op Nederlands Nieuw-Guinea. De Charlie Compagnie was van november 1960 tot november 1962 gelegerd in het plaatsje Fak-Fak, gelegen op de westkust van Nieuw Guinea. 
 
Maaswinkel was niet de enige in zijn familie die als soldaat aan de gewapende strijd deelnam. De broer van zijn vader was actief bij de Mariniers in de meidagen van 1940 en maakte deel uit van de Mariniersbrigade in Nederlands-Indië.  
 
Sneuvelen van tijdelijke reserve-luitenant Charles Moreu
Maaswinkel nam op Nieuw Guinea deel aan de laatste patrouille in deze voormalige Nederlandse kolonie. De tocht vond plaats op de noordkust van het Onin schiereiland, een bergachtig zwaar bebost terrein, en duurde drie weken. Doel was een groep van tachtig Indonesische militairen op te sporen en gevangen te nemen. 
Fakfak NNG
 
Op 16 augustus 1962,  nabij kampong Soem, ontstond een vuurgevecht met Indonesische infiltranten van de Siliwangi Divisie. Hierbij raakten tijdelijke reserve-tweede luitenant Charles Henri Louis Marie Moreu uit Eibergen en dienstplichtig soldaat der eerste klasse W.P. Verstegen uit Tilburg gewond.
 
Bij het Papoeavrijwilligerskorps vielen twee gewonden, namelijk de soldaten H. Tappidea en B. Kapauer. Het gevecht, waarbij dus de laatste Nederlandse dode gerekend kon worden, vond plaats nadat het akkoord tussen Nederland en Indonesië al was ondertekend, waarin onder meer werd bevolen dat aan alle Nederlandse strijdkrachten op Nieuw Guinea order werd gegeven alle gevechtshandelingen te staken.1525159 447304045376102 159603745 n
 
Na een lange en moeilijke tocht werden Moreu, die gewond geraakte aan zijn arm, en Verstegen, die in zijn buik was geschoten, een dag later opgenomen in het hospitaal in Kaimana. Verstegen  onderging daar een succesvolle operatie, waarbij de kogel echter niet werd verwijderd, maar Moreu overleed op de operatietafel, waarschijnlijk aan een te zware narcose. 
 
Met het overlijden van Moreu, aan wie op 1 april 1963 postuum het Bronzen Kruis werd toegekend,  steeg het aantal gedode of verongelukte Nederlandse manschappen tot twintig. Tijdens zijn verblijf in Fak-Fak schreef Maaswinkel vele brieven naar het thuisfront, die hem later mede zouden aanzetten tot het maken van een film over Nieuw Guinea. Schrijven bleek een moeizame exercitie voor hem en voor andere leden van zijn eenheid omdat ze vaak onverwachts op patrouille, het oerwoud in werden gestuurd. 
 
Latere loopbaan
Maaswinkel, die zijn eerste camera, een Aires IIIa, kocht toen hij pas 17 jaar oud was, volgde na zijn diensttijd een opleiding aan de Nederlandse Filmacademie, waar hij in 1965 met lof afstudeerde. Daarna liep hij stage bij de National Film Board of Canada en werkte hij bij Stichting Film en Wetenschap (Utrecht) en bij Multifilm / Telefilm (Hilversum).keesarnhem saksen weimar jan 1963 int vk
 
Daar werkte hij onder meer mee aan de film Seven Years of Courage over Tibetaanse vluchtelingen, gefilmd in India in opdracht van de UNHCR. Hij was later hoofd Audiovisuele Dienst bij de Universiteit Twente,  docent audiovisuele communicatie bij de Vakgroep Kunstgeschiedenis en hoofd van de Audiovisuele Dienst van de Faculteit Letteren van de Universiteit van Utrecht.
 
Ook was hij initiatiefnemer en oprichter van de Stichting Stedelijke Fotografie Utrecht. Anno 2016 is Maaswinkel actief als regisseur/producent vanuit zijn media-bedrijf Lucas Productions Zaltbommel, waar hij films, video's en boeken produceert over de (militaire) geschiedenis en kunst.  
 
Maaswinkel ontving het Nieuw Guinea Herinneringskruis met gesp en is ridder in de Orde van Oranje-Nassau  (2013), mede voor zijn werkzaamheden op het gebied van kunst, cultuur en wetenschappen. 
 
Nadat hij na het overlijden van zijn moeder oude brieven uit Nieuw Guinea terugvond en een expositie in het legermuseum bezocht begon Maaswinkel reunies van Nieuw Guinea-veteranen te bezoeken en sprak hij, voor het eerst sinds zijn terugkeer, over zaken die hij in de Oost had meegemaakt.
 
Anno november 2016 werkt hij aan een film waarin kinderen van  Indië-veteranen vertellen over hun vader. Indien u een zoon of dochter bent van een vader die dienst heeft gedaan in de Oost dan kunt u contact met hem opnemen via emailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..  Door op onderstaande links te klikken kunt u eerdere films van Maaswinkel bekijken. 
 
Beknopte filmografie:

Filmografie (links)

Zie ook