Afdrukken
Details: Hoofdcategorie: Strijd op Nieuw-Guinea Categorie: Officieren, stafpersoneel en manschappen Nieuw Guinea | Gepubliceerd: 21 september 2019

 

 P1360320


Zie ook het fotoalbum van Van Mil


Levensbeschrijving

Johannes Josephus van Mil (Muiden, 8 maart 1930) was de zoon van een arbeider in de zoutfabriek van Muiden. Hij voltooide zijn basisscholing en werkte vervolgens gedurende enige tijd in een slagerij.

Niet tevreden met deze arbeid meldde Van Mil zich in P13603241949 aan bij de Marinekazerne in Hilversum. 

Hij werd hier opgeleid en vervolgens geplaatst op het Marineschip Karel Doorman, genoemd naar de schout-bij-nacht die sneuvelde tijdens de slag in de Java-zee. Naast schepen vernoemde men ook een Catalina ter zijner ere.

Van Mil voer met de boot onder meer naar West-Indië. In 1951 tekende hij om dienst te doen in de wateren rond Nieuw-Guinea. Met de PH-TCE Edam van de Koninklijke Luchtvaart Maatschappij vloog Van Mil naar deze laatste Indische kolonie toe. 

Aldaar was hij gedurende de periode 1951-1953 actief als kok op Hr. Ms. Marineschip Boeroe. In deze tijd werden op en rondom Nieuw-Guinea veel patrouilles ondernomen, gericht tegen infiltratie door Indonesiërs. 

Na terugkeer in Nederland verliet Van Mil de Marine. Hij, inmiddels getrouwd en opnieuw woonachtig in Muiden, werd nu voor de tweede keer slager.

Later verhuisde hij met zijn gezin naar Bussum, waar hij hetzelfde ambt, bij diverse slagerijen, beoefende tot zijn pensionering op 60-jarige leeftijd. Van Mil was een groot aantal jaren actief bij de Nederlandse Bond van Wapenbroeders, afdeling Amersfoort. 


Onderstaand een filmpje waarin burgemeester Ter Heegde (Gooise Meren) Van Mil vraagt naar de betekenis van diens militaire decoraties. Indien u de film niet kan openen, klik dan op deze link