Afdrukken
Details: Hoofdcategorie: Strijd op Nieuw-Guinea Categorie: Officieren, stafpersoneel en manschappen Nieuw Guinea | Gepubliceerd: 29 september 2014

Hollandia Van Dijk in de wildernis


Zie ook het fotoalbum en het verslag van Van Dijk over Kerst op Nieuw Guinea in 1954


Jeugdjaren

De vader van Hendricus Jan (Henk) van Dijk (Amsterdam, 18 augustus 1934 - Laren, 6 september 2019), boekhouder bij de Nederlandse Handelsmaatschappij,  besloot in augustus 1940 met zijn gezin van Amsterdam naar Bussum te verhuizen. Dit was net na de inval van de Duitsers, toen de vijandelijke troepen de hoofdstad al waren binnengetrokken. Een paar jaar nadat Van Dijk deze gebeurtenis vanaf zijn ouderlijk huis om de hoek van de Berlage Brug hVan Dijk als baby met moeder en zusjead gade geslagen werden zijn vader en broer tijdens een razzia opgepakt. De Duitsers dwongen hen naar Sportpark Zuid in Bussum te gaan en vandaar volgde te voet de deportatie naar Arnhem.

Indertijd woonde de grootvader van Van Dijk, Thomas Albert van Dijk, bij het gezin in Bussum in. Hij overleed, mede door het gebrek dat men leed tijdens de Oorlogswinter, in januari 1945. Hierop bezocht de moeder van Van Dijk de Ortskommandant, dan gelegerd in klooster Huize Mariënburg, en overhandigde hem een briefje van de dokter, waarin deze schreef dat het raadzaam was dat de vader van Van Dijk terugkeerde uit zijn detentie in Arnhem.

Casulties of war

Niet lang hierna keerde Van Dijk, dwars door de frontlinie, op de fiets terug naar Bussum. Deze plaats was intussen niet gehFragmenten van een in WO II neergestort Duits vliegtuigeel ongeschonden de oorlog doorgekomen. Zo zag Van Dijk junior de munitietrein, die gerangeerd stond naast de overgang bij de Comeniuslaan, op 30 november 1944, gebombardeerd worden. Er bleef niets van het voertuig over.

Eerder, op 30 december 1942, stortte een Duits vliegtuig (Dornier Do 17) vlak bij de school tussen de Godelindedwarsstraat en de Korte Godelindestraat neer. Daarbij overleden de vier inzittenden van het toestel; de lichamen werden niet veel later overgebracht naar de aula van de Algemene Begraafplaats en na de oorlog herbegraven in Duitsland.

Met het Korps Mariniers op Nieuw-Guinea

Van Dijk bezocht na de oorlog gedurende drie jaar de Ambachtsschool in Amsterdam, waar hij werd opgeleid tot instrumentmaker. Toen hij daarmee klaar was, in 1953, heerste er in NederIn de jungle van Nieuw-Guinealand grote werkloosheid. Dat was de reden dat de  oom van Van Dijk hem een technische baan bezorgde bij de firma waar hij werkte, het Gemeentelijk Energiebedrijf. Een jaar later moest Van Dijk opkomen voor zijn nummer in de Marinierskazerne in Doorn, waar hij een tropenopleiding kreeg.

Niet lang hierna vertrok Van Dijk met het vliegtuig naar Biak, op Nieuw-Guinea, waar in opdracht van de Indonesische president Soekarno infiltratie vanaf Ambon plaatsvond. Van Dijk werd achtereenvolgens geplaatst op Hollandia, te Sorong, Fak-Fak en Biak. Aldaar nam hij deel aan diverse patrouilles, die op kleine schaal, op aanwijzingen van Papoea-gidsen, plaatsvonden.

Acties op Nieuw-Guinea

Het Korps Mariniers werd, toen Van Dijk in de periode van december 1954 tot februari 1956 daar geplaatst was, ingezet bij diverse landingen. In deze periode sneuvelden achtCommando overdracht KL KMAR januari 1955 Nederlanders. Zijn werkzaamheden bestonden onder meer uit wachtlopen en deelname aan patrouilles naar de Vogelkop. Hiertoe werden de manschappen in een bootje om de Vogelkop heengevaren,  op een zekere plaats aan land gezet en dienden zij over land terug te keren naar de basis te Fak-Fak.

Tijdens een van deze tochten, waarbij wapens en leeftocht werden meegevoerd, bezocht de troep met de Papoea-politie een kerkdienst in een kampong middenin het oerwoud. De sergeant-majoor, die de leiding had over deze expeditie, raakte later ernstig gewond toen hij een pleziervaartochtje maakte. Tijdens het vissen ontplofte een explosief in zijn handen waardoor hij deze ledematen en deels het gezichtsveld verloor.

Latere loopbaan

Van Dijk keerde in februari 1956 naar Nederland terug en ging weer aan het werk bij zijn oude baas, het Gemeentelijk Energiebedrijf. Later was hij onder meer actief als onderhoudsmonteur bij Miele en gedurende vijftien jaar in functie als hoofdagent  bij de Bussumse politie. Na zijn pensionering raakte hij als vrijwilliger betrokken bij verschillende organisaties.


[ Terug ]