Jos RozenburgVroege loopbaan

Jos Rozenburg (Leidschendam, 10 september 1960) volgde van 1978 tot 1983 het Nautisch College te Rotterdam waardooHr  Ms  Van Galen 1994r hij stuurman bij de koopvaardij kon worden. Toen hij zijn dienstplicht moest vervullen werd hij ingedeeld bij de Marine. Ook toen deze periode afgelopen was bleef hij bij dit krijgsmachtonderdeel als officier werkzaam.

Hij volgde in 1983-1984 een gespecialiseerde cursus aan het Koninklijk Instituut voor de Marine en was vervolgens gedurende ruim dertig jaar werkzaam als Marineofficier.

Dat was eerst op diverse schepen, waaronder Hr. Ms.  Zuiderkruis en Hr. Ms. Jan van Brakel maar na enige jaren koos hij ervoor om te gaan vliegen. Voor dit doel volgde hij een opleiding tot waarnemer bij de Marine Luchtvaartdienst.

Diverse activiteiten

In de periode van 1986 tot 2002 was Rozenburg werkzaam als navigatie- en communicatieofficier en maakte hij meer dan 2.500 vlieguren, onder meer in een Lockheed P-3 Orion. In 1989, tijdens de eerste Golfoorlog, diende hij als waarnemer in Irak; een van zijn taken aldaar was het controleren van de zeevaart. Hij werd twee keer uitgezonden naar Bosn2008-09-22 14.52.57ië, de eerste keer diende hij op een Airborne Warning And Control System (AWACS), een soort vliegend radarsysteem, en de tweede keer, in 1993, op een schip dat zich voor de kust bevond.

Van 2003 tot 2005 voer Rozenburg als officier op het Nederlandse fregat van de Karel Doormanklasse Hr. Ms. Van Galen. De boot werd in november 2006 verkocht aan Portugal. Hierna woonde en werkte hij van 2005 tot en met 2008 op de Marinebasis Parera op Curaçao, waar hij de functie van Hoofd Operaties bij de Commandant Zeemacht in het Caribisch Gebied bekleedde. In deze periode was hij consul voor de Oorlogsgravenstichting.

Latere loopbaan en boek

Rozenburg was van 2008 tot 2011 actief als liasonofficier, standplaats Den Haag, en is tegenwoordig werkzaam in de functie van defensie attaché (Estland, Finland, Letland en Litouwen). Hij maakte tijd om, naast zijn drukke werkzaamheden, het boek De Antillen in de TweeAntillen in WO IIde Wereldoorlog te schrijven, waarin hij het  onbekende maar fascinerende verhaal vertelt van de periode van de Tweede Wereldoorlog op en rond de Antilliaanse eilanden.

In zijn boek behandelt Rozenburg het enorme belang van de olieindustrie voor de geallieerde bedrijfsvoering, verhaalt  over de Duitse beschietingen van Aruba en Curaçao, vertelt over de onderzeebootaanvallen op de scheepvaart rond de eilanden en over de bescherming door eigen, Britse, Franse en Amerikaanse troepen.

Om dit boek te kunnen schrijven deed Rozenburg gedurende acht jaar onderzoek in de nationale archieven van Aruba, Curaçao, Duitsland, Engeland, Nederland en de Verenigde Staten.

Helaas konden wij hem niet uitgebreider over zijn werkzaamheden spreken omdat Rozenburg diverse andere taken had tijdens de Veteranendag op 28 juni 2014 in Den Haag.


Zie ook


 

[ Terug

 

 

f t