Siliacus kapitein ter zee


Loopbaan

Johannes Cornelis Arnoldus (Jasper) Siliacus (Zaandam, 5 augustus 1916 - Eemnes, 9 september 2003) was een Nederlands kapitein-ter-zee en kunstschilder. Hij was onder meer begiftigd met het Bronzen Kruis.

Siliacus behaalde in juli 1934 de HBS te Alkmaar en werd vervolgens, in augustus, als adelborst geplaatst bij het Koninklijk Instituut voor de Marine te Willemsoord bij de driejarige opleiding voor de zeedienst. Hij werd op 13 augustus 1937 benoemd tot luitenant-ter-zee derde klasse, vertrok per stoomschip Marnix van St. Aldegonde op 22 september naar Nederlands-Indië, waar hij geplaatst werd op de lichte kruiser Hr. Ms. Sumatra.

In mei 1938 werd hij van de Sumatra overgeplaatst op torpedobootjager Hr. Ms. Piet Hein en in februari 1939 overgeplaatst op torpedobootjager Hr. Ms. Van Galen. In maart kreeg hij opdracht met Hr. Ms. Van Galen terug te keren naar Nederland, waar hij op 10 mei 1940 werd bevorderd tot luitenant-ter-zee tweede klasse; in deze tijd nam hij met de Van Galen deel aan de krijgsverrichtingen op de Nieuwe Waterweg te Rotterdam.

Krijgsverrichtingen aan het begin van de oorlog

Tijdens de Duitse aanval op Nederland in 1940 lag de Van Galen in de haven van Den Helder waar het schip net drie dagen geleden was aangekomen vanuit Nederlands-Indië. Op 10 mei ging het schip na de afkondigen van de alarmtoestand naar buiten. In de loop van de dag kreeg de Van Galen deHr  Ms  Van Galen 1929 opdracht op te stomen naar Rotterdam om daar ondersteuning te bieden. Tijdens de tocht naar Rotterdam werden ter hoogte van Ter Heijde een aantal Duitse vliegtuigen op het strand waargenomen.

De Van Galen opende het vuur op deze vliegtuigen waarbij zeker 3 werden vernietigd. Om 2 uur 's middags voer de Van Galen bij Hoek van Holland de Nieuwe Waterweg op naar Rotterdam. In de buurt van Vlaardingen werd het schip aangevallen door Duitse Stuka's, door problemen met de 40 mm machinegeweren konden alleen de 12,7 mm machinegeweren worden gebruikt als luchtafweergeschut. Hoewel geen van de ruim 30 bommen raak was, was het schip door de near misses wel zo zwaar beschadigd dat de overste Pinke besloot een haven op te zoeken, wat de Merwehaven werd.

Na een inspectie van het schip bleek dat het schip door alle schade voor verdere oorlogsvoering onbruikbaar was, daarom werd het op 12 mei door de eigen bemanning onklaar gemaakt en tot zinken gebracht1.

Diverse verwikkelingen

Bij besluit van generaal-majoor N.T. Carstens, daartoe gemachtigd door de bevelhebber van de Duitse Wehrmacht in Nederland, van 12 juli 1940, werd Siliacus met ingang van 15 juli 1940 wegens opSiliacus op de brug van zijn schip in 1959heffing van zijn betrekking eervol ontslagen. Tijdens de oorlog ondernam hij een poging om naar Engeland te varen vanuit Wieringen samen met Johannes Nicolaas Jozef van der Meij, Jelke Bosch, Rudolph Cort van der Linden, Hendrik Cohen, Johannes Evert van der Slikke en Hendrikus Johannes Bouvy.

Op zee kwamen ze een Duitse mijnenveger tegen die hen oppikte. Na ondervraging en een overnachting in Schoorl werden ze naar het Oranjehotel in Scheveningen gebracht. Voor zijn verrichtingen als luitenant-ter-zee tweede klasse aan boord van Hr. Ms. Van Galen werd Siliacus bij Koninklijk Besluit van 6 augustus 1946 nummer 104 begiftigd met het Bronzen Kruis.

Latere loopbaan

Op 1 december 1947 werd Siliacus benoemd tot luitenant-ter-zee eerste klasse, op 1 augustus 1956 bevorderd tot kapitein-luitenant-ter-zee en op 1 juni 1962 benoemd tot kapitein-ter-zee. Hij nam in 1961 met de Hr. Ms. Amsterdam deel aan de Nederlandse campagne in de wateren van Nederlands-Nieuw-Guinea.

In het laatst van zijn loopbaan (1965) was hij commandant van het marineopleidingskamp te Hilversum. Hij woonde toen in Bussum op de Thorbeckelaan.  Op 1 maart 1967 verliet hij de dienst uiteindelijk met pensioen. Tijdens zijn zeetochten maakte Siliacus veel foto's en schilderijen; deze zijn deels te vinden in Het Scheepvaartmuseum.

Onderscheidingen

Siliacus was begiftigd met het Bronzen Kruis, was officier in de Orde van Oranje-Nassau met de Zwaarden (1965),ONderscheidingen siliacus bezat het Oorlogsherinneringskruis met twee gespen, het Verzetsherdenkingskruis, het Ereteken voor Orde en Vrede met drie gespen, het Nieuw-Guinea Herinneringskruis, het Onderscheidingsteken voor Langdurige Dienst als officier met het cijfer XXV, de Inhuldigingsmedaille 1948 en de Vaardigheidsmedaille van de Nederlandse Sport Federatie.


Bronvermelding / meer informatie


[ Terug ]

f t